Struktur

Svårt läge

Många företag tvingas just nu att hantera både varsel och uppsägningar. Ulrika Karlsson, verksamhetsutvecklare hos TRR, ger dig fem råd på vägen.

1. Förbered er!
Ibland måste det gå fort, men försök ändå att sätta av tid för planering. Självklart för att göra en tidsplan, men också för att fundera på hur väl förberedda ni som arbetsgivare är. Har ni på HR erfarenhet av varsel och uppsägning eller behöver ni utbildning? Vad kommer ­personalgruppen att behöva för stöttning? Och hur mår inblandade chefer? Ju mer förberedda ni är på eventuella reaktioner, desto bättre kan ni göra processen för alla inblandade.

2. Gör kommunikationen till en dialog
Tydlig, återkommande kommunikation är A och O för att varsel inte ska förvandlas till en härva av rykten och spekulationer. Men glöm inte att kommunikationen bör ha ­formen av en dialog. Många frågor kan uppstå längs vägen så avsätt tid för att regelbundet kolla av med arbetstagarna vad de funderar på.

3. Håll balansen mellan proffsig och personlig
Det är jobbigt att säga upp sina kollegor, men samtidigt som du visar omtanke kan du aldrig säga att du tycker att det är ett dumt beslut, men du kan fråga hur personen mår och vad den behöver för stöttning av arbetsgivaren för att ta sig vidare.

»Var tydlig så att varsel inte förvandlas till en härva av rykten.«

4. Inventera praktiska ­stöd­funktioner
Det är mycket som ställs på ända i en sådan här situation, men det finns stöd att få. Företagshälsovården kan hjälpa till att ta hand om oro som uppstår, a-kassan kan informera om hur deras process ser ut och TRR och liknande organisationer kan hjälpa de varslade att se framåt. Allt praktiskt stöd ni kan erbjuda ökar individens känsla av att faktiskt kunna hantera en påtvingad situation.


5. Glöm inte bort dem som blir kvar
En del av era anställda måste sluta, men många blir kvar och kan må dåligt eftersom de också har gått igenom en orolig tid. Se till att ha en transparent och löpande dialog.

Text: Karin Aase
Illustration: Maja Norrby

Publicerad: måndag 12 oktober, 2020