Energi

Glöm inte trefikat!

Du har en svår uppgift framför dig, men redan efter några minuter börjar tankarna fladdra i väg och du rusar ut i köket på jakt efter något sött.

Bullar, läsk, smågodis, en torr clementin – vad som helst funkar. Efter några minuter återvänder du till datorn för att slutföra uppgiften. Känns det igen?

Det är lätt att skylla allt på dålig karaktär, men i hyllade boken Tänka snabbt och långsamt skriver Nobelpristagaren Daniel Kahneman att det faktiskt finns en medicinsk förklaring.

När vi anstränger hjärnan med uppgifter som kräver stor självkontroll så konsumerar nervsystemet mer druvsocker än vanligt och blodsockernivån sjunker. När det händer inträffar en rad saker, vi får svårare att koncentrera oss, vi väljer enkla lösningar och vi tappar tålamodet med folk runtomkring oss.

Ett av de mer berömda experimenten har Proceedings of the National Academy of Sciences rapporterat om och det handlar om åtta domare i Israel, som ägnade dagarna åt att gå igenom ansökningar om villkorlig frigivning. Normalt brukar 35 procent av ansökningarna beviljas. Forskarna fann att efter varje måltid så ökade antalet beviljade frigivningar till 65 procent. Efter två timmar, när blodsockernivån sjunkit och domarna hunnit bli hungriga igen, var antalet frigivningar i princip noll.

Foto: Shutterstock

Publicerad: söndag 25 mars, 2018