Ekonomi

Maxa HR-budgeten!

Sebastian Wettemark på Wildfire vet hur man mäter effekt av investeringar i HR.

»Att säga att kultur och utbildning är viktigt räcker inte när finanschefen ska prioritera kostnader. Ju bättre HR blir på att visa värdet av utbildning och personalutveckling, ju mer pengar kan  vi satsa«, säger Sebastian Wettemark.

Hur gör man det?

»Titta på vad varje person bidrar med i intäkter. En bilmekaniker vi jobbar med drar in 160 000 i månaden på varje lyft de gör. Att vänta med en sådan rekrytering i sex månader förlorar man 900 000 kronor på. En rekryteringsprocess är värd väldigt mycket pengar. Man kan också titta på potentialen: En medarbetare som kostar en miljon kanske drar in 1,3 miljoner. I ett annat team har man kanske en marginal på en miljon per person. Jämför de två grupperna för att se. Om vi kan öka prestationen hos resten av teamen, hur mycket kan vi då omsätta med samma personalstyrka?«

HR måste bli kaxigare?

»Man måste våga göra antaganden och dra generella slutsatser. Välj ett case som är kraftfullt. Så gör andra avdelningar. Marknad har ingen aning om vilken reach de kan få men de gör modiga antaganden. Likaså finans och försäljning. Det måste HR göra också: Sticka ut hakan lite.«

Publicerad: söndag 25 mars, 2018