Maria Uggelberg menar att det goda ledarskapet växer genom självinsikt.

Ledarskap

Allt är chefens fel

Maria Uggelberg hoppade av jobbkarusellen och skrev boken Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet.

Varför ska man vara kräsen när man väljer chef?

»Eftersom allt börjar i toppen. Företagsledningen sätter tonen och företagskulturen är avgörande för hur vi mår. Det finns alla möjliga orsaker till att en del företagskulturer inte är bra men det börjar i toppen.«

Vad fick dig att skriva boken?

»Alldeles för många når inte sin fulla potential. En Gallupundersökning visade att 85 procent av svenskarna är oengagerade i sitt jobb. Vad står i vägen?«

Vilka chefer ska man undvika?

»Jag tror mindre på det auktoritära ledarskapet och mer på det inspirerande. Det får människor att ta initiativ, våga göra fel. Det behövs ledare som får människor att må så bra att de engagerar sig och ger av sig själva. Då kan de inte vara så stressade att de har tunnelseende.«

Hur hittar man en bra chef?

»Reflektera. Hur har du haft det tidigare? När kändes det bra? Är det bra i dag? Om inte, vad fattas? Kan du inte tänka klart har du ingen kontakt med ditt inre jag och då kan du inte avgöra vad som är viktigt. Jag säger inte att det är lätt, men är man medveten om sig själv kan man göra det lite lättare för sig. Ju mer du vet och kommunicerar, desto bättre kommer du att må och desto bättre frågor kan du ställa. Kom ihåg: Det är inte bara företaget som väljer. Jag väljer också var jag vill lägga min tid.«

Text: Tommy Jeppsson

Publicerad: måndag 14 maj, 2018

Jag tror mindre på det auktoritära ledarskapet och mer på det inspirerande.