Hälsa

Upplyst!

Rätt belysning sparar både pengar och miljön – plus att du blir lite smartare ...

Förr mätte man ljusstyrkan i watt, men med effektiva LED-dioder har det blivit ett föråldrat begrepp. Numera mäter man i lumen, som anger den totala mängden ljus som en ljuskälla avger i alla riktningar.

60 w=700–805 lm  •  75 w= 920–1 055 lm
•  
100 w=1 330–1 520 lm


Slarva inte med belysningen på jobbet, det kan kosta dig dyrt. I ett stort EU-projekt i skolor visade det sig att när man ökade belysningen (mer vitt ljus) så inträffade följande:

• Studieresultaten förbättrades.

• Det blev lugnare i klassen.

• Läshastigheten gick upp – effektiviteten ökade.


Hur stark ska belysningen egentligen vara på jobbet?

Fotnot: Arbetsmiljöverket rekommenderar dessa belysningsstyrkor

Varför blir vi pigga när ljuset tänds?

2002 upptäckte forskare den så kallade tredje receptorn som sitter på ögats näthinna. När ljus faller på den så blockeras produktionen av sömnhormonet melatonin, och i stället ökar utsöndringen av kortisol, ett hormon som håller oss vakna. Därför ska du
aldrig ta med dig datorn i sängen.


För bara 200 år sedan tillbringade
vi människor 90 procent av vår tid utomhus.
Nu tillbringar vi 90 procent inomhus.


Världens mest kända skrivbordslampa? Anglepoise borde ligga bra till. En engelsk klassiker som uppfanns på 1930-talet av ingenjören George Carwardine som började experimentera med några gamla fjädrar från uttjänta brödrostar och cykelsadlar, och snart hade han konstruerat en lampa med en unik balans. Originalmodellen från 1935 har sålts i miljontals exemplar och hamnade 2009 till och med på frimärke när Royal Mail bestämde sig för att hylla den. På senare år har den fått ännu ett uppsving när den engelske designern Paul Smith gav den en trendrätt färgsättning.


 

70–80 %

– så mycket energi kan du spara med LED-­belysning. Om man skulle byta ut all gammal belysning i Sverige innebär det en årlig besparing på 6 miljarder kronor.


 

Publicerad: måndag 14 maj, 2018