Tendens

Makt & Obalans

Ett säkert sätt att bli tråkig och osympatisk är att skaffa sig makt. Eller historien om varför en rotfyllning kan göra dig till en bättre människa – och ledare.

Den vanligaste föreställningen om människor med makt, är att de tagit sig till toppen genom manipulation, hot och ren ondska. Och världshistorien innehåller onekligen fasansfulla exempel som bekräftar den bilden. Många menar att Machiavellis Fursten som skrevs 1532 fortfarande är instruktionsboken för alla som vill ha makt. »Man ska antingen omhulda människorna eller krossa dem« var ett av hans handfasta tips.

Dacher Keltner, professor i psykologi på UC Berkeley, som studerat ämnet i över 20 år, menar att idén om den självupptagna och hänsynslösa maktmänniskan inte är så enkel som vi hittills trott. Oavsett om man studerar schimpanser, dagisbarn ­eller universitetsstudenter, så är det inte mobbarna och manipulatorerna som får makt. Det är i stället de som visar vänlighet, omtanke och en vilja att göra gott. Makt är någonting du får därför att du förtjänat omgivningens respekt.

Det här är ju väldigt goda nyheter och skulle i så fall betyda att mänskligheten är på helt rätt spår. Att alla våra politiska makthavare och ­chefer är fina människor som bara vill oss andra gott. Ja, du hör ju själv hur ­orealistiskt det låter. Det är också därför som Keltner valt att beskriva sina ­resultat som maktens paradox. Forskningen visar nämligen att så fort du når en maktposition, förlorar du egenskaperna som tog dig dit från början. De flesta känner till uttrycket att »makt korrumperar och ­absolut makt korrumperar absolut«. Det myntades av Lord Acton 1887 och nu har alltså Keltner verifierat det – 131 år senare.

Människor som upplever sig ha makt är mer benägna att uppföra sig ­impulsivt, köra bil vårdslöst, ljuga och bedra sin partner. Rika människor snattar mer än fattiga och folk i dyra statusbilar stannar mer  sällan vid övergångsställen än de i ­enklare ­bilar. I en studie visar de sig till och med vara kapabla att stjäla godis från barn. Makt är ett gift som förgiftar även den bäste. I ett försök lät Keltner tre studenter utföra en tråkig ­rutinsyssla ihop, men en utsågs till gruppens chef. På en rast fick de ­sedan ett fat med fyra goda kakor. Vem tog den extra fjärde kakan? Du vet ­redan svaret.

När man ber försöksgrupper att rita bokstaven E i pannan så att andra kan läsa den rättvänd, så har människor med makt större  svårigheter med uppgiften än andra. De är helt enkelt oförmögna att se världen ur en annan människas perspektiv. Sukhvinder Obhi, neuroforskare vid McMaster University, har i sin forskning kommit fram till liknande resultat som Keltner. Människor med makt saknar eller har bedövat färdigheten som kallas för att »spegla sig«. Det vill säga att kunna leva sig in i andra människors situationer. De har en empatibrist som gör att de inte gissar hur en kollega reagerar på en kommentar eller synpunkt. De slutar dessutom att efterhärma andra, som att skratta när andra skrattar till exempel. Det här låter ju inte direkt som människor man skulle vilja ha som chef, än mindre bjuda på middag. Den stora frågan är väl därför om det ens är möjligt att bli högt uppsatt politiker eller chef utan att förlora alla sina goda egenskaper?

Keltner menar att man kan öva genom att medvetet fokusera på andra människor, lyfta fram det goda i andra och glädjas över deras framgångar. Att minnas stunder när du känt dig maktlös kan också hjälpa (rotfyllning hos tandläkaren, en ­rejäl maginfluensa eller annat valfritt, plågsamt minne), liksom att omge dig med människor som kan ta ned dig på jorden. Och om inte det hjälper får vi sätta vårt hopp till det faktum att maktutövning med empati och omtanke är det säkraste sättet att bibehålla makten. Även om du inte är en vänlig människa innerst inne, så lönar det sig att agera som om du vore det.

När jag mejlar Dacher Keltner och frågar om det finns några könsskillnader i den här forskningen, så svarar han att studier av bland annat McKinsey och Credit Suisse visat att det kan finnas skillnader. Ägna nu resten av dagen åt att fundera över vilket kön det kan vara som är mindre benäget att korrumperas av makt.

Text: Anders Tempelman
Illustration: Valero Doval

Publicerad: onsdag 16 maj, 2018

Forskning visar att så fort du når en maktposition, förlorar du egen­skaperna som tog dig dit från början.


 

Att minnas stunder när du känt dig maktlös kan hjälpa som en rejäl maginfluensa.