dav

Månadens dilemma:

Flexibelt arbete – hur funkar det?

Vi pratar med Sandra Lundgren vid Lunds universitet vars masteruppsats handlar om det flexibla arbetslivet.

»Det finns absolut fördelar med flexibiliteten. Den ger möjlighet att kombinera olika delar av livet. Vi har lärt oss leva med den och få vill vara utan den. Det är ju modernt nu att integrera jobb med livet. Paradoxalt nog gör gränslösheten många av oss stressade eftersom vi är olika bra på att handskas med den. En del mår bättre av att separera arbete och fritid, andra gillar att integrera. Men det är inte alla som kan förhålla sig till det utifrån vilken person man är. När vi är ständigt uppkopplade kan vi känna att människor förväntar sig saker av oss eftersom det finns en möjlighet att ta kontakt. Och vi påverkar varandra. Själv kanske man fungerar bra med att integrera men det skapar förväntningar och press på den man mejlar till på kvällen. Hen kan inte avgöra vad som är brådskande och vad som kan vänta.

Det handlar om hur man reagerar när man får ett mejl med stressbudskap: Blir man stressad? Eller kan man distansera sig och tänka att ›det fixar jag i morgon‹?«

Publicerad: tisdag 22 maj, 2018