Rättvisa

Oförklarligt beslut

Samtidigt som Sverige är i stort behov av ökad kompetensinvandring så får inte ingenjören Ali Omumi förnyat arbetstillstånd – allt på grund av en teknisk bagatell.

»Inconcievable«, säger Ali Omumi när han ska beskriva sin situation. Och tillägger sedan: »Ofattbart.«

Han kan svenska, nämligen. Hans fyraåriga dotter kan språket ännu bättre.

Men risken är att de aldrig kommer att få nytta av sina språkliga kunskaper.

Ali är en av de personer som inte får förnyat arbetstillstånd på grund av en teknisk bagatell, ett byråkratiskt misstag som inte har någon större påverkan på vare sig människor, stat eller företag.

I Alis fall handlade det om att hans första arbetsgivare inte hade tecknat sjukförsäkring. Vilket berodde på att Ali inte hade fått sitt personnummer. Arbetsgivaren försökte i efterhand ordna försäkringen när misstaget upptäcktes men det fungerade inte.

Beskedet kom i slutet av april men det skickades till hans gamla adress i Malmö.

I dag jobbar Ali på ABB i Ludvika.

»Jag var i chocktillstånd de första dagarna. I går var nog första dagen som jag känslomässigt kunde relatera till vad som händer. Jag skrev en post på LinkedIn och berättade om min situation. Jag hoppades att någon skulle höra min röst.«

Han vet inte om det förändrar något men …

»… det kan öka chansen att något likande inte ska hända igen. Sedan jag skrev har jag fått 4 000 meddelanden. Och nu vet jag att jag inte är den ende som råkat ut för det här. Det har funnits många liknande fall tidigare.«

Ali är mekanisk ingenjör men påpekar att han inte tagit sin MBA som han påbörjade 2007 men han håller sig uppdaterad på egen hand. Dessutom har han varit musiklärare i sex år. Hans fru är simlärare, jurist och har drivit en inredningsfirma i Sverige.

»Jag har deltagit i möten där alla pratar svenska. Jag har försökt integrera mig och bli en bra medborgare och medarbetare.«

»Vi har hela vårt liv i Sverige: Kollegor, lägenhet, bil … Vår fyraåriga dotter är mer svensk än iransk. Hon föredrar att prata svenska och jag är glad för det. När vi videochattar med min syster i Iran använder min dotter svenska ord. Jag får översätta.«

Ali kan få jobb i Tyskland eller Österrike men han vill inte utsätta sin dotter för ännu en flytt.

»Jag vill inte att min dotter ska behöva byta till ett tredje språk och gå igenom ytterligare en kulturförändring. Det blir en stress för oss alla om ska vi till ytterligare ett nytt land. För Iran är inte i en bra politisk situation just nu.«

Ali ser ändå en strimma av ljus i mörkret.

»Jag tror att överdomstolen, om de läser min inlaga, inte kan se någon logik som stöder en deportation. Sverige hjälper människor«, säger han. »Landet tar emot folk som flyr från krig. Domstolarna följer lagen. Jag väntade mig att systemet skulle stötta mig men så var inte fallet här. Hur kan man döma någon som inte gjort fel och straffa honom för en annans misstag? Låt oss göra lagen bättre, för det vi gått igenom, det vill jag inte att någon ska uppleva.«

Även hans nuvarande arbetsgivare ABB är engagerade i ärendet:

»Vi arbetar nu för att på bästa sätt stötta vår medarbetare«, säger Christine Gunnarsson, presschef på ABB Sverige. Hon vill inte uttala sig om det enskilda fallet Ali men säger:

»Generellt är industrins konkurrenskraft beroende av Sveriges förmåga att attrahera talanger, oavsett om det gäller på den lokala eller den globala arbetsmarknaden.«

 

Publicerad: tisdag 22 maj, 2018