Dilemma:

En kollega sitter mitt emot mig på morgonen och filar naglar och lägger makeup. Det driver mig till vansinne…

Vad gör man? Vi frågade Frida Johansson, Centrala HR-avdelningen, Åmåls kommun.

»Som i så många andra situationer måste man ha sina knep när man blir irriterad. Man kan ta till de klassiska fyra stegen. Ett: Vad händer nu? Två: Varför retar jag mig? Tre: Vill jag reta mig eller inte? Fyra: Hur ska jag bli av med min irritation? Vad, varför, vill, hur kan användas i många sammanhang. Annars kanske man brusar upp och sedan får ångra sig. Man kan ställa sig frågan: Varför gör hon det nu? Vad kan ha hänt den människan nu på morgonen? Så tycker jag man ska hantera situationen, som uppenbarligen är en opassande situation på jobbet. Det är nog ingen ovanlig situation och det är inte ovanligt att man irriterar sig på arbetskamraternas vanor. Händer det varje dag och man inte lyckas släppa det, då får man ju prata med personen. Varför sminkar du dig på jobbet? Om man blir ovänner? Tja, vad gör det? Varför är det så laddat?«

Text: Tommy Jeppsson

Publicerad: tisdag 19 juni, 2018