Struktur går före kultur. Leif Denti forskar om hur innovation uppstår i organisationer.

Innovation

Lekande utveckling

Hur skapar man en kreativ organisation? Leif Denti vid Göteborgs universitet forskar om HR och innovation. I en ny bok utmanar han våra föreställningar.

»Rör dig snabbt och ha sönder saker«, lär vara Facebookgrundaren Mark Zuckerbergs ledarfilosofi. Det är en hållning som passar forskaren Leif Denti, som ser sin nyfikenhet som sitt främsta kännetecken.

»Jag var nyfiken som barn, jag tryckte på alla knappar, petade på blommor och bröt itu pennor för att se hur mycket kraft de klarade av«, säger 35-åringen som forskar i ledarskap, kreativitet och organisatorisk innovation vid Psykologiska institutionen på Göteborgs universitet.

»Jag brukar säga att jag leker fortfarande. När jag deltar i chefsutbildning, där jag ska inspirera unga chefer brukar jag säga ›jag är här för att ha kul med er‹«, säger han.

I maj utkom hans bok Personalvetenskapliga perspektiv på innovation (Liber), som är något så ovanligt som en bok som kombinerar HR och innovation.

»Jag har inte bara försökt sammanfatta forskningsområdet, utan överbrygga för att visa HR, ›det här kan ni göra‹. Det har varit det svåraste med boken, att komma på vad som är nytt för HR«, säger han.

Den enskilt starkaste faktorn för innovation i en organisation är kunskap, slår Leif Denti fast.

»Det går att snacka hur mycket som helst om kultur och sådant, men har inte människor ­kunskap blir det inga idéer. Därför är det ­viktigt att man får utvecklas på ­jobbet«, säger han och berättar om en teknisk specialist på Volvo Cars, som lyckats ta fram fler idéer som har genererat patent än någon annan på hela företaget. Leif Denti frågade honom varifrån alla idéer kom. Då berättade han att han varje fredag åker till Chalmers bibliotek, där han ägnar hela dagen åt att läsa.

»Han läser allt möjligt, sådant som är kopplat till hans forskningsgren. Hade han inte tagit den tiden så hade det inte blivit några patent från första början. Därför är det så viktigt att kunna saker, att ha kompetens«, säger Leif Denti.

I en tid då många verkar lyfta fram kulturens betydelse för innovationskraften slår Leif Denti ett slag för strukturen.

»Organisation är viktigare än ­kultur. Det är svårt att övertyga ­någon annan genom att bara säga ›nu får du misslyckas‹, men om man drar igång ett innovationsprojekt som misslyckas så visar man det i stället för att berätta. På så sätt växer kulturen fram genom organisationen«, säger han.

Att skriva boken beskriver han som »skitjobbigt«.

»Det finns olika nivåer av kul och meningsfullhet, att skriva den här boken är tillfredsställande på ett hög­re plan. Att jag har fått feedback av människor som sagt ›oj, det här har vi väntat på‹ ger en högre ­mening med arbetet.«

Text: Fredrik Emdén
Foto: Fredrik Jalhed

Publicerad: torsdag 28 juni, 2018

LEIF DENTI

Gör: Forskar vid Göteborgs universitet.

Ålder: 34 år.

Bor: I Göteborg.

Utbildning: PhD i psykologi.

Förebild: Vetenskaps­mannen Benjamin Franklin.

 

 

Det går att snacka hur mycket som helst om kultur, men har inte människor kunskap blir det inga idéer.