Hälsa

Hjärnkonster

Allt du någonsin undrat över minnet – och ­glömskan. Var så goda: Sju fakta om ­människans kanske mest fascinerande förmåga.

01. Smarta ­mobilen i alla ära,

det är din ­hjärna som är den kunskapslagrande minnesmästaren. En forskare som försökt räkna ut hjärnans minneslager i byte, kom fram till att det lurar en »minnesdisk« på cirka 2,5 miljoner gigabyte
innanför pannbenet.

 

02. Skål, ta mig f-n?

Minnesluckan efter överdrivet alkoholintag handlar inte om att minnet »utplånats« från hjärnan. Utan på att alkoholruset gjort att minnet inte registrerats alls, då hjärnans minnesfunktion satts ur spel.

 

03. Doften av madeleinekaka.

Det är den som kickar igång barndomsminnena
hos huvudfiguren i romanen På spaning efter den tid som flytt. Möjlig förklaring: områdena som kopplas till minnet och luktregistreringen är grannar i hjärnan.
Ord att svänga sig med: Proustminne, efter författarens efternamn.

 

04. Tänk att kunna minnas nästan allt

du upplevt under vaken tid. Det kan drabbade av den neurologiska åkomman hypertemesi. Som kan skapa utmattning och problem i vardagen där vi andra för­söker komma ihåg så mycket som möjligt.

 

05. Om jag bara kunde minnas …

portkoden, personalens födelsedagar och vad deras telningar heter. Brukar du väsa det för dig själv? Ta det genast lugnare på jobbet. Forskningen visar att upprepad hög eller kronisk stress kan sätta minnet ur spel.

 

06. 13 208 decimaler till talet π.

Det har tvåfaldiga minnesvärldsmästaren Jonas von Essen lyckats memorera. Sugen på att överträffa honom? Kolla in tipsen i hans färska bok Så får du ett superminne.

 

07. Kommer du ihåg vad alla de andra textbitarna

på sidan handlade om? Ofta är det den första och den sista informationen som du tagit del av, som du sedan lyckas återkalla ur ett större sjok. Detta kallas seriepositionseffekt. Kom ihåg var du läste det först, eller sist.

Text: Pontus Dahlman
Bild: Shutterstock

Publicerad: söndag 26 augusti, 2018