Vision

Nya visioner

Uppdraget för generalsekreterare Manne Didehvar är glasklart: Ta Sveriges HR Förening in i framtiden. Här berättar han om visionen, utmaningarna och förändringsresan.

Det sägs att första intrycket är avgörande.

Manne Didehvar öppnar dörren till kontoret till Sveriges HR Förening i centrala Stockholm och frågar kort och koncist: »Hur mår du?«

Det är kanske inte den mest överraskande hälsningsfrasen, men efter att ha träffat honom ett antal gånger och fått svara på allt från »hur går sonens tennis?« till »vad tycker du om persiskt nyår?«, så förstår man också att detta inte handlar om något vanligt professionellt kallprat.

Det finns helt enkelt inget konstlat runt hans nyfikenhet, och därför tar också samtal med honom de mest vindlande vändningar. 

»Slå dig ned här!« säger han, och pekar på en plats vid ett stort vitt konferensbord, innan han själv försvinner ut på knarrande parkett-tiljor genom generösa sekelskiftesdörrar för att alldeles strax återvända med en skiss till en give away-påse med Hans Roslings klassiska citat: Jag har rätt, du har fel.

»Vad tror du? HR borde sticka ut mer. Jag tänkte att vi skulle dela ut den på HR Dagarna, men de andra på kontoret är tveksamma.«

Manne Didehvar häller upp kaffe. Det är dagen efter valet, och ett yrvaket Sverige har vaknat upp till ett helt nytt politiskt läge. Tidigare under helgen har Manne publicerat en uppmärksammad debattartikel där han fördömde Jimmie Åkessons resonemang i partiledardebatten när denne drog slutsatsen att arbetslöshet bland invandrare kan förklaras med att »de passar inte in i Sverige«.

Jag läste ditt inlägg, men ska Sveriges HR Förenings generalsekreterare verkligen blanda sig i politiken?

»Det är viktigt att poängtera att Sveriges HR Förening är politiskt obunden. Vi vilar dock på en stark värdegrund som tar sin utgångspunkt i de mänskliga rättigheterna. Det ingår i mitt uppdrag att verka för väl fungerande och hållbara arbetsplatser, att skapa utrymme för alla och envar att få ta plats, oavsett ras, kön eller religion. Och då kan inte jag sitta tyst när någon försöker exkludera och peka ut minoriteter. För fem år sedan hade det varit otänkbart att säga en sådan sak som Jimmie Åkesson gjorde och jag tror det är vanskligt om vi inte reagerar när någonting inte är rätt. För mig handlar det om civilkurage men också att jag utifrån min roll har ett extra stort ansvar att stå upp för HR-Sverige.«

Du började på Sveriges HR -Förening för nästan exakt två år sedan i samband med HR Dagarna. Minns du hur du tänkte då?

»Haha, jag minns min första arbetstimme mycket väl! Jag började genom att kliva upp på scenen på Kinateatern i Stockholm. Snacka om onboarding. Helt galet! Med spänd röst fick jag presentera mig själv och välkomna alla till eventet. Jag kan bara skratta åt det hela nu, men då var det otroligt pirrigt. Men jag minns också känslan när jag fick frågan att anta utmaningen som generalsekreterare på Sveriges HR Förening. Jag var inte alls beredd på det. Blev såväl förvånad som smickrad och lite fundersam. ›Vad kan jag bidra med till HR-Sverige?‹ Det finns ju hundratals kompetenta människor som är bättre på HR än vad jag är. Men under rekryteringsprocessen när jag träffade delar av styrelsen tillsammans med styrelseordförande Ulrika Spåls förstod jag hur de hade resonerat när de letade efter en ny generalsekreterare som skulle kunna lyfta föreningen till nästa nivå.«

När du säger »till nästa nivå«, vad innebär det? 

»Mitt uppdrag från styrelsen var och är fortfarande väldigt tydligt. Starta en förändringsresa! Vi ska vara en branschförening som påverkar, företräder och är den självklara rösten för HR-Sverige, men för att lyckas med det var vi först tvungna att fokusera på att stärka förening-ens ›inre organ‹: kompetensväxling, modernisering och utveckling inom alla våra arbetsområden samt implementering av ett nytt medlemshanteringssystem. Vi har också tagit fram en ny hemsida, släppt HR People – branschens enda HR-magasin – och till våren kommer helt nya medlemserbjudanden.«

I dagarna är det också premiär för HR Galan, ett event som du har beskrivit som branschens helt egna nyårsafton. Berätta!

»Ja, jag tyckte det var en bra liknelse! Jag gillar verkligen att fira och firar nyår minst två gånger per år, både det svenska och det persiska nyåret. I mitt jobb har jag förmånen att få träffa många extraordinära personer som dagligen gör ett fantastiskt jobb och vars huvudfokus är att skapa ett bättre samhälle och hållbara arbetsplatser. Som stolt branschförening vill vi lyfta de många goda exempel och glödande eldsjälar som finns på våra svenska arbetsplatser. Därför delar vi för första gången någonsin ut pris till tre hjältar, i kategorierna: Sveriges HR-medarbetare, Sveriges HR-chef samt Sveriges HR-profil. Vinnarna tillkännages på HR Galan och jag ser verkligen fram emot att få fira detta tillsammans med branschkollegor!«

Heta stolen? Manne Didehvar tvekar inte att ta debatten.

Under din ledning har Sveriges HR Förening också för första gången varit med på såväl Musikhjälpen som Pride. Varför är det viktigt tycker du?

»HR arbetar många gånger -bakom kulisserna och därför är det -bety-delse-fullt att synliggöra och skapa surr runt HR-frågor såsom jämställdhet och lika värde. När vi går i Pridetåget så är det ett uttryck för vad vi står för och tror på.«

#metoo?

»I många företag har HR en självklar roll när det kommer till att hantera den här typen av svåra frågor och för oss blev det viktigt att dels ta reda på hur #metoo påverkade HR-arbetet men också vilken typ av hjälp och utbildning som det eventuellt finns ett behov av på arbetsplatserna. Det är viktigt att vi på Sveriges HR Förening alltid har ett öra mot rälsen och stämmer av med våra medlemmar så att vi kan leverera ett relevant utbud av tjänster och produkter.«

Finns det andra frågor du skulle vilja att det pratades mer om i HR-Sverige?

»Ja, det finns många men det jag spontant kommer att tänka på är kompetensutvisningar. Jag kan inte förstå att vi lever i ett så dumt samhälle att vi sätter käppar i hjulet för våra företag. Kompetensförsörjning är någonting som många av mina HR-branschkollegor har utmaningar kring och då är det otroligt viktigt att vi har riktlinjer som förenklar och inte tvärtom. Här tror jag att vi inom HR kan ta en starkare roll i debatten och faktiskt påverka politiken för att skapa bättre förutsättningar framåt.«

Om du fick ändra på en sak i HR-Sverige – vad skulle det vara?

»Då skulle samtliga företag med fler än 50 medarbetare ha en HR-funktion och HR skulle vara en självklar del i alla ledningsgrupper! Alla skulle då omedelbart förstå vilken skillnad en professionell och affärsdriven HR-avdelning kan göra! Jag brukar säga: ›Visa mig HR-chefens relation med vd:n och jag kan berätta för dig hur företaget mår.‹ De chefer och ledare som inte förstår HR ser ofta funktionen som en kostnad. Men de mest framgångsrika ser HR som en förutsättning för affären. HR är helt enkelt verksamhetens -till-växtmotor. Medan ekonomi pratar om vad som har hänt pratar HR om vad som ska hända.«

Men samtidigt är det väl svårt att mäta HR-avdelningens inverkan på verksamheten och affärsresultatet? 

»Ja, det kan det vara och vi måste definitivt bli bättre på att ta fram nyckeltal och relevanta siffror för HR som tydligt kan kopplas till affären. Det är förstås enkelt att mäta till exempel sänkt sjukfrånvaro men HR är ju så mycket mer så detta behöver vi verkligen utveckla.«

Digitaliseringen?

»Det pratas mycket om digitalisering, virtual reality (VR) och artificiell intelligens (AI), men glöm inte att det är medarbetarna som uppnår resultat och inte några datorprogram. Vi måste akta oss för den artificiella ointelligensen. Om jag ringer till banken och får prata med en robot så är inte det en usp för mig. Robotar bygger inte relationer.«

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?

»Det skulle jag förstås helst vilja att mina medarbetare svarar på. Men det jag gillar är vad jag brukar kalla för det ›barnsliga ledarskapet‹, det vill säga när man lockar fram det bästa hos vuxna och uppmuntrar den där underbara oräddheten och envisheten som finns hos barn. ›Om jag trillar tio gånger så ställer jag mig ändå upp.‹ Plus att barn är ärliga, de säger direkt vad de tycker och tänker. När man kan nå dit med en organisation är det fantastiskt. Tar du hand om dina medarbetare så tar de hand om allt.« 

Text: Mårten Niléhn
Foto: Karl Nordlund

Publicerad: tisdag 2 oktober, 2018
Manne minns fortfarande hur överraskad han blev när han fick erbjudandet att bli general­sekreterare.

MANNE DIDEHVAR

Gör: Generalsekreterare för Sveriges HR Förening.
Bor: Täby, norr om Stockholm.
Familj: Fru, två söner (11 och 14 år) och två bonusdöttrar (20 och 22 år).
Karriär: »Jag har en ganska snårig bakgrund och startade min karriär som butiks- och varuhuschef. Sedan var jag många år inom PostNord-koncernen, bland annat som produktchef och koncernansvarig bemanningsstrateg. Innan jag kom till Sveriges HR Förening hade jag inom ramen för Svenskt Näringslivs-sfären roller som HR-chef och chef för kompetensförsörjning.«
Utbildning: »Marknadsekonom i botten påbyggt med HR men jag tror på det livslånga lärandet och har dessutom många olika utbildningar och kurser inom till exempel varumärke, pr och innovation.«
Förebild: »Många! Människor som gör skillnad och som jag hittar i min vardag.«

 

För mig handlar det om civilkurage men också att jag utifrån min roll har ett extra stort ansvar att stå upp för HR-Sverige.