Agil Framtid

Agila innovationer

Från smarta AI-lösningar till coachhjälp dygnet runt. Här börjar framtiden!

Feedback i realtid

En agil organisation bygger på konstant feedback, ofta i realtid och gärna med hjälp av skräddarsydda appar eller digitala plattformar där såväl chefer som kunder och medarbetare kan utbyta tankar och idéer runt innehållet som hela tiden är tillgängligt för alla att titta på. På Microsoft Sverige ombeds medarbetarna till och med att recensera sina kollegors styrkor och svagheter.

 

Hejdå, Jurassic Park!

Ett svenskt förlag hade länge en avdelning som populärt gick under namnet »Jurassic Park«, där medarbetare vars kompetens inte längre efterfrågades »gömdes undan«. Detta blir en omöjlighet i en agil värld, där resultatet av arbetet hela tiden är synligt och mäts via appar som exempelvis Slack. Effektivt – och lite skrämmande.

 

Coachhjälp 24-7

Om dagens chefer lätt hamnar i en defensiv och övervakande roll kommer morgondagens ledare mycket tydligare fokusera på att coacha. Till sin hjälp kommer hen ha nya verktyg, ofta med inspiration från spelbranschen och med virtual reality-lösningar, där chefer ges möjlighet att träna på svåra situationer. Eller ta New York-företaget Digital Ocean som exempel, de tillhandahåller coacher dygnet runt som rådvilla chefer i realtid kan söka stöd hos.

 

2030 …

… kommer AI-lösningar hantera 80 procent av allt agilt rutinarbete. Detta på tal om att digitaliseringen går hand i hand med en agil utveckling.

KÄLLA: SMARTER WITH GARTNER

 

 

Brandman och sjuksköterska

Flexibla arbetslösningar blir allt vanligare. Det är inte ens säkert att man går till samma arbetsplats på förmiddagen som på eftermiddagen… I Nordmaling, fem mil utanför Örnsköldsvik, annonserade man tidigare i våras efter en kombinerad bibliotekariechef och brandman … 

»Vi liksom många andra kommuner har ett stort behov av att rekrytera brandmän, och vi vill använda alla kanaler vi har för att nå sökanden. Vi som arbetsgivare måste sedan skapa möjligheter för anställda att kombinera jobben«, kommenterar Albert Lidgren, personalstrateg i Nordmalings kommun. 

 

Rugbyn inspirerar

Ett modeord i agila organisationer är »scrum« –
en term från rugbyn som beskriver när ett helt lag packar ihop sig och skyddar bollen. I framtiden handlar det om att identifiera och sätta samma de bästa teamen, som i sin tur förväntas jobba självständigt och effektivt, och tillsammans lösa de uppgifter man ställs inför utan att behöva engagera närmaste chefen. 

 

Individuell plan

Att förstå och tolka data är helt avgörande för HR. IBM är ett av många företag som använder AI för att testa hur kandidater kommer klara jobbet. Alla 380 000 anställda på företaget har dessutom tillgång till en individuell digital läroplan skräddarsydd för just dem, och med en inbyggd livechat för den som behöver hjälp. Plus att alla initiativ från HR mäts med Net Promoter Score. Sedan IBM började arbeta agilt har omsättningen ökat med 20 procent och medarbetarnöjdheten är bättre än någonsin. 

 

Testa kunskapsnivån

Stora företag brukar ofta utse en eller två påläggskalvar som internt ska strida om vem som så småningom ska efterträda vd:n. Men detta är ett förlegat synsätt – kvaliteterna som en gång efterfrågades för att klara vd-rollen blir väldigt snabbt daterade. En lösning är att göra som Pepsi, som varje kvartal stämmer av utvecklingen och testar kunskapsnivån hos de tilltänkta efterträdarna. 

 

Lyft hela teamet

Att gå från individuella bonusar och i stället dela ut potten till samtliga medarbetare är ett agilt initiativ i tiden. Då skapas ­engagemang för hela arbetsstyrkan.

 

Behandla medarbetare som kunder

Skippa det årliga lönesamtalet. Varför vänta i tolv månader på att uppmärksamma en prestation? Behandla medarbetarna precis som om de vore kunder …

Text: Henrik Lenngren
Illustrationer: Shutterstock

Publicerad: tisdag 23 oktober, 2018

50 procent av teammed­lemmarna bryr sig mer om ­teamets framgång än ­företagets (27 %), respektive indivi­duell framgång (23 %). 

KÄLLA: ATLASSIAN

 

 

 

28 % av alla agila projekt är mer framgångsrika än traditionella projekt.

KÄLLA: PWC

 

 

 

Skyll på kulturen …  Ja, i varje fall när en organisation misslyckas med att bli agil. I 63 % av fallen är det en kulturkrock som ligger bakom. 

 

 

OBS! Det funkar inte för alla

Men är alla företag och organisationer betjänta av att vara agila och ha en flexibel, rörlig organisation? Nej, det är nog ingen som tycker att det är en jättebra idé om bagaren extraknäcker som flygledare. Eller att kärnkrafts­operatören bestämmer sig för att bara jobba hemma framöver. Eller kirurgen som … Vissa jobb kräver helt enkelt en annan och fastare struktur.