Petter Stordalen och Manne Didehvar, generalsekreterare Sveriges HR Förening.

Årets HR-hjälte

Rakt på sak!

Vad är det som gör en bra ledare? Möt Årets HR-profil Petter Stordalen i en exklusiv intervju om ledarskap, kultur och socialt ansvar.

Arbetsåret för Petter Stordalen och hans hotellverksamhet sparkar som för alla andra igång i januari. Men det är inte någon halvdan kickoff som hans hotellkoncern fyrar av.

»Varje år samlar vi så många vi kan av våra 16 500 medarbetare till en Vinterkonferens i Globen och Tele2 Arena i Stockholm. Under 48 timmar involverar vi personalen i våra framtidsplaner, vi skämmer bort dem med underhållning, workshops och fest. Efteråt åker de hem helt slutkörda men laddade med energi och lust som de sedan sprider omkring sig i arbetet.«

Allt handlar om människor, och ett intensivt arbete för att personalen och därmed hotellgästerna ska trivas, menar denne superentreprenör och ägare till jättekoncernen Nordic Choice Hotels.

Nu kan han dessutom lägga utmärkelsen Årets HR-profil till titlarna. Detta är en vinnare som »vågar ta saken i egna händer och inte invänta samhällets agerande«, slår prisjuryn fast.

Därmed bidrar han »till en hållbar samhällsutveckling, ett gott arbetsklimat och för många en chans till egen försörjning.«

Själv stryker den 55-årige Stordalen under:

»Du kan kopiera strategier och marknadsplaner. Du kan beställa rapporter och utförliga handlingsplaner från McKinsey & Company, men du kan aldrig kopiera en kultur. Och jag har byggt ett företag som sätter kulturen främst.«

Han fortsätter:

»I Nordic Choice Hotels mäter vi företagets resultat genom att titta på områdena People, Planet och Profit. Och det är i den ordningen vi prioriterar. Människorna kommer alltid först.«

Han nämner satsningen i koncernens kedja Quality Hotel, där speciellt anställda Culture ambassadorsoch centralt placerade Culture Officers»arbetar aktivt med att utveckla trivseln på arbetsplatsen, för att få medarbetarna att må bra.«

Och det finns en säker »kulturindikator« som visar om man är på rätt väg och att organisationen man rattar är sund.

»En bra kultur kan du mäta i låg sjukfrånvaro – har du hög sjukfrånvaro har du mest troligt en dålig kultur och en dålig ledare.«

»Mår personalen bra så mår gästerna bra«, säger Årets HR Profil.

Text: Pontus Dahlman

Publicerad: onsdag 24 oktober, 2018

Kriterierna för Årets HR-hjältar

 
Årets HR-medarbetare
En sann eldsjäl och inspiratör som stått upp för och trott på sin idé eller sitt projekt men dessutom uthålligt bedrivit ett förändringsarbete för att bryta ny mark. Här kan ett team eller enskild medarbetare nomineras.
 
 Årets HR-profil
Behöver inte vara en chef eller en HR-medarbetare utan en person som genom sina insatser har skapat exceptionellt goda förutsättningar för andra och väsentligen påverkat en eller fler medarbetare positivt i såväl arbetslivet som livet i stort.
  
 Årets HR-chef
Årets chef ska tillsammans med sitt team ha byggt en hållbar kultur där laget går före jaget. Tillsammans är nyckelordet där HR-chefens team och organisation i stort får människor att må och prestera bättre. Denna person ska vid flera tillfällen med sina osjälviska insatser ha bidragit till en positiv förflyttning vilken skapat ett hållbart arbetsliv med långsiktiga resultat för organisationen och dess medarbetare. Man kan vara en bred HR-chef eller chef för någon av disciplinerna inom HR.

Du kan kopiera strategier och marknadsplaner. Du kan beställa rapporter och utförliga handlingsplaner från McKinsey & Company, men du kan aldrig kopiera en kultur. Och jag har byggt ett företag som sätter kulturen främst.