Strategi

»Män bedöms efter sin potential – kvinnor efter sin historik.«

Sandra Bourbon sopar banan på börsen med sin aktieportfölj, där hon slåss för jämställdhet och mot omedvetna fördomar. Träffa Framtidsfeministen som blivit en förändringskraft i näringslivet. Cash is queen!

Vasagatan, Stockholm City. Trycker på 10:an i hissen och stiger rakt upp mot framtiden. För här håller en riktig entreprenör till. En praktisk aktivist som med forskningsbevis i ryggen vet att lika villkor för män och kvinnor inte bara är en fråga om rättvisa, utan också om ekonomisk lönsamhet.

Sandra Bourbon, alias Framtids-feministen tar emot i ett inglasat -mötesrum och berättar sin historia.

Allt började egentligen med att något slutade.

»Jag ville bli professionell hoppryttare, men det krävs väldigt mycket pengar för att hålla på inom sporten och när min häst dessutom blev sjuk bestämde jag mig för att hitta något annat.«

»Mina föräldrar visste att jag går igång på riktiga utmaningar så de sa: ›Bland det allra svåraste man kan göra är att läsa teknisk fysik.‹ Så det satte jag förstås igång med.«

Fondvinnare. Sedan starten är Sandra Bourbons fond upp 73 procent.

Färdig med studierna började hon arbeta som managementkonsult, och det var när företaget där hon verkade blev uppköpt, som hon upptäckte något lika anmärkningsvärt som provocerande. Av alla personer på samtliga ledande positioner i den väldiga koncernen var bara 16 procent kvinnor.

»Och det här var ett stort, börsnoterat bolag! Det blev en chock. Jag hade tänkt att alla har väl samma chanser. Men de här siffrorna -signalerade till kvinnliga chefs-kandidater som mig att jag nog borde bli hemma-fru i stället och lämna över detta till männen.«

Hon pausar, tar en klunk kaffe.

»Men varför då, tänkte jag. Är jag mindre lämplig som chef för att jag är kvinna? Är det något fel i mitt dna? Jag ville gå till botten med det här. Så jag läste djupgående studier  – och det finns också mycket forskning kring detta – som visar att kvinnor till och med är bättre chefer, och använder mer av det man brukar kalla bra ledarbeteenden, som är extra viktiga i vårt kunskapssamhälle. Saker som kollektivt beslutsfattande och intellektuell stimulans.«

Dessutom fann hon fler stärkande argument för att jämställdhet är bäst: Bolag där minst 30 procent i ledningen är kvinnor, generar i snitt 6 procent högre vinst.

»Så till sist tänkte jag, okej, men vad bra, jag kan bli chef.«

Sandra Bourbon hade fått sina -bevis och det kunde ha stannat där.

»Men så upptäckte jag att kvinnor har 1,8 miljoner mindre i livslön än män. Dessutom visade statistiken att vi tar mindre finansiella risker, alltså investerar mindre i aktier och aktiefonder. Eftersom sådana investeringar på lång sikt ger chans till -högre avkastning blir snedfördelningen ännu större!«

»Jag insåg att jag måste öka -risken i mitt sparande och eftersom jämställda bolag är mer lönsamma plockade jag ihop en egen portfölj.«

Framtidsfeministens jämställda aktieportfölj, som hon kallar den, kan man välja att följa och fritt -»kopiera« via sajten Shareville eller prenumerera på och göra automatiska insättningar i mot en viss avgift.

Och den har gått mer än bra. Sedan start är avkastningen »73 procent upp«. Den årliga avkastningen: 18 procent.

»Jag vill arbeta för en ekonomiskt jämställd framtid. Att ha en bra privat-ekonomi ger frihet, att plugga, kanske lämna ett förhållande man inte trivs i.«

I dag varvar hon arbetet som managementkonsult, med arbete inom Framtidsfeministens olika grenar: Opinionsbildning via bloggande och krönikor samt kurser. Sandra Bourbon har också startat det statistikinsamlande analysbolaget Equalytics, för att kunna sondera vilka bolag som är jämställda och kan vara intressanta för portföljens mix. En verksamhet som medfört än fler upptäckter.

»I en av våra genomgångar upptäckte vi att det inte fanns några kvinnor alls i ledningen för 72 av de 316 bolag som var listade på Stockholmsbörsen! Bara 52 av alla de här bolagen kan kallas jämställda, med mellan 40 och 60 procent kvinnor i ledningen.«

»Ett kulturskifte måste till och det är sjukt svårt för många. Jag har hjälpt bolag som sagt: ›Kom hit, vi vet inte vad jämställdhet är.‹«

Varför ser det då ut så här, fast allt pekar på att jämställdhet är finemang för finanserna? Och vad ska HR-avdelningen och personal-cheferna göra?

»Det handlar inte om att undervisa kvinnor till döds i att ›ta för sig‹ eller starta kvinnliga nätverk för att uppnå jämställdhet. Det är inte oss det är fel på. Det forskningen visar är att snedrekryteringen beror på det man kallar omedvetna fördomar.«

Dessa slår gärna till direkt, vid anställningsintervjuer och när cv:n gås igenom, berättar hon.

»Män bedöms till exempel efter potential, medan kvinnor bedöms efter sin historik! Det betyder att två likvärdiga kandidater inte har samma chans till samma jobb. Att kvinnor alltid behöver vara lite bättre för att landa samma tjänst.«

»Sådana här fördomar måste hela organisationen göras medvetna om«, inskärper hon.

»Och se över vilka ord ni använder i jobbannonserna.«

Hon radar med stöd återigen i forskningen upp ord som tilltalar kvinnor, bland andra dessa: »Samarbete« och »lojal«. Och så männen som gillar: »Dominant« och -»tävlingsinriktad«.

»Om du vill ha en blandning av ansökande så ska du ha en mix av orden.«

Just nu håller hon för övrigt på att ta fram ett kortspel som ska göra det enklare att komma bortom fördomarna.

»Jag vill att alla ska ha samma förutsättningar att bli börs-vd! Oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning eller var man är född. Inget sådant ska spela någon roll när man rekryterar och avancerar inom ett företag eller en organisation.«

Och tror då Sandra Bourbon att det går? Tja, hon har ju valt namnet Framtidsfeministen så det är klart att hon är positiv, menar hon.

Dessutom har hon ju ett riktigt ess i bakfickan, säger hon skrattande.

»Jämställdhet är lika med cash är lika med bra. Och det är en formel som går hem i företagsvärlden.« 

Text: Pontus Dahlman
Foto: Morgan Norman

Publicerad: måndag 5 november, 2018

Sandra Bourbon

Gör: Entreprenör och managementkonsult. Skapare av Framtidsfeministens jämställda aktieportfölj.
Dessutom: Skribent och bloggare, se framtidsfeministen.se.

Ålder: 33 år.

Bor: I Stockholm med sin franska man Thibaut.

Hobbyer: »Seglar, spelar golf och ger mig ut i naturen. För att koppla av och logga ut från bruset och alla sociala medier.«

 

Är jag mindre lämplig som chef för att jag är kvinna? Är det något fel i mitt dna?