Roboten Tengai redo för nästa intervju.

Rekrytering

Talking heads

Här är svaret på fördomsfri rekrytering – ett pratande datorhuvud som bara bryr sig om vad du säger, inte hur du ser ut.

Kan en robot vara nyckeln till fördomsfri rekrytering? Nästa år vet vi. Då vaknar Tengai till liv – en ­robot som utvecklas av rekryterings­företaget TNG och Furhat Robotics.

Tengai är en »social robot«, ­utvecklad för att vara mänsklig:

»Det var det som gjorde oss ­intresserade«, säger Åsa Edman Källströmer, vd för TNG Group som jobbat med fördomsfri rekrytering i många år.

»För en kandidat är det viktigt att bli bekräftad. Det kan roboten göra.«

Åsa har själv testat en tidig version av roboten:

»Pulsen går upp, man blir berörd. Syftet var att skapa en bra kandidatupplevelse. Det ligger mycket forskning bakom, det är ett seriöst projekt«, försäkrar hon.

Först genomgår kandidaten ­arbetspsykologiska tester för att få fram begåvning och personlighet.

»Då pratar vi om olika typer av begåvning. Det handlar inte om att vara smart och ha hög IQ utan om att ha rätt kompetens och rätt ­personlighet.«

Varje kandidat får en matchningspoäng och efter det kommer Tengai in i processen. Tengai är ett huvud som står på ett bord och ser mänsklig ut, mitt emot kandidaten. Han har välutvecklade sinnen – för att vara en robot – och förmåga att ­interagera med människor genom att visa komplexa känslor.

»Han kan blinka, nicka, le, titta en i ögonen … Han ställer frågor och ibland följdfrågor när han inte förstår svaret. Många pratar om robotar men det är få som har en riktig, vi tror det är viktigt att få bekräftelse som kandidat.«

»När människor involveras blir besluten subjektiva. Vi flyttar fram subjektiviteten i processen. Vi har ­tagit bort allt med namn, ålder, bild, personligt brev, allt som distraherar. Roboten tar inte hänsyn till det, bara vad man svarar. Tengai är med i det första urvalet. Syftet är att fler ska bjudas in i rekryteringsprocessen på vissa tjänster.« 

Text: Tommy Jeppsson

Publicerad: måndag 12 november, 2018
Åsa Edman Källströmer, vd för TNG Group

 

För en kandidat är det viktigt att bli bekräftad. Det kan roboten göra.