Dilemmat

En medarbetare jobbar fast hen hostar och ­nyser. Hur ska man göra?

Vi frågade Ulrika Spåls, direktör Operativ Effektivitet & HR, Lernia och ord­förande i Sveriges HR Förening.

»Det finns ett ord för det där: Sjuk­närvaro. Det är upp till var och en att göra en bedömning. Tycker man att ­någon är för sjuk får man fråga hur personen mår, för att göra dem medvetna om att de är förkylda, men bedömningen måste varje individ göra själv. Det är inte säkert att min bedömning är bättre än någon annans. Det beror på hur rädd man är att bli sjuk och hur rädd man är att smitta andra. Det handlar nog också om var man är i livet. Har man små barn blir det en vana att bära på förkylningar. Det finns inte ett enkelt svar. Jag tror man måste visa medmänsklig omtanke. Pekpinnar är inte rätt här. Det är svårt att säga ›du är för sjuk, du får gå hem‹. Numera är många rätt sjuka innan de stannar hemma. Det krävs mer än en vanlig förkylning för att låta bli att gå till jobbet … Man väntar nog tills man får feber. Det kan vara en följd av hög press och att mångas arbetstillvaro är mötestung. Men i dag finns ju alternativ tack vare digitala it-lösningar. Man kan vara hemma och krya på sig fast man jobbar.«

Publicerad: torsdag 15 november, 2018
Ulrika Spåls, direktör Operativ Effektivitet & HR, Lernia och ord­förande i Sveriges HR Förening.