På bibliotek råder största möjliga tystnad.

Arkitektur

Tysta landskap

Stökigt på kontoret? Inför »biblioteksregler«!

Öppna landskap – älska ­eller hata dem? Kritikerna tycker att de är bullriga och svåra att koncentrera sig i och det är väl också lite si och så med respekten för varandras tid och utrymme. Men varför funkar då bibliotek? De ser ju precis ut som öppna landskap med massor av människor som arbetar, läser och hukar över datorer. Men med skillnaden att – med undantag för några viskande samtal – där är helt tyst. 

Ett företag som har funderat på detta är amerikanska Basecamp, som har insett att det enbart handlar om kultur. Därför har man sett till att införa »biblio­teksregler« i sitt öppna kontorslandskap. Det vill säga, det är förbjudet att prata högt eller distrahera sina medarbetare med plötsliga utrop. Man får inte heller opåkallat störa en kollega och avbryta denne mitt i ett arbete. Vill man prata med någon är det bara att boka ett mötesrum. Andra smarta detaljer är ljuddämpande skärmdelare mellan skrivborden och att det är minst tre meter fri golvyta bakom dig så att du inte riskerar att rulla in i en kollega eller stöta mot någon. 

Värt att prova!

Publicerad: torsdag 15 november, 2018