Kultur

Älska olikheten

Har du dejtat någon från en annan ­kultur? Eller arbetat nära någon? Grattis! I så fall har du troligen ett litet försprång gentemot personer som levt i rakt igenom homogena miljöer.

Forskning vid amerikanska MIT Sloan School visar nämligen att studenter som kommit i kontakt med personer från andra miljöer klarar sig bättre på proven och anmärkningsvärt nog även visar sig vara mer entreprenörsdrivna men framför allt också mer kreativa.

Det är dock inte antalet interkul­turella kontakter som är avgörande utan djupet i relationen och att du ­verkligen får tillfälle att lära känna och förstå en annan kultur. När det händer uppstår det en rad positiva effekter i ens ­tänkande.

»Kreativitet handlar om att binda ihop punkter med varandra. När någon kommer i kontakt med en person från en annan kultur så samlar den på sig fler punkter, men att umgås nära med ­någon från en annan kultur gör också att man får en större kognitiv flexibilitet att få ihop punkterna med varandra«, ­kommenterar forskaren Jackson Lu. 

Kort och gott, sök upp andra kulturer – och bli lite smartare på kuppen! 

Publicerad: onsdag 21 november, 2018