Hälsa

Prata om det

Maginfluensa och ryggont går bra men ångest är det svårare att prata med chefen om.

Man undrar varför det är så knepigt att prata om psykiska besvär. En undersökning som Länsförsäkringar har gjort visar att 79 procent kände sig fria att prata om fysiska åkommor med sin chef. Medan 58 procent är öppna mot sin chef när de mår psykiskt dåligt. Särskilt stort var detta tabu bland de yngre, som mörkar på arbetet om de mår dåligt.

»Vi jobbar mycket med ­hälsofrågor och har sett en oroande ökning av sjukskrivningar«, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på Länsförsäkringar. »Vi vill kartlägga samband och hitta orsakerna för att kunna främja friskvårdsarbetet. Vi vill veta hur människor tänker. Det är fortfarande många som inte vågar prata med ­chefen om psykisk ohälsa. Man har inte en öppen kommunikation. Under medarbetarsamtal är det viktigt att få till en naturlig dialog, inte bara om arbetsbelastning utan om ­livet i stort.«

Undersökningen omfattade 7 000 personer mellan 18 och 79 år.

Text: Tommy Jeppsson

Publicerad: måndag 26 november, 2018
Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på Länsförsäkringar.

Vi vill kartlägga samband och hitta orsakerna för att kunna främja friskvårdsarbetet.