När pekpinnarna tar över hämmas kreativiteten, menar Anna Dyhre.

Hälsa

Den nya ängsligheten

Varför är vi så rädda? Den frågan ställer sig employer branding-experten Anna Dyhre och forskaren Anders Parment i sin nya bok Det ängsliga samhället.

Ängslighet är inte det första ­ordet som kommer till en när man ­tänker på Anna Dyhre. Hon leder ­seminarier, håller i inspirationsföreläsningar och paneldebatter, och ser lika bekväm ut i tv-sofforna som hon sitter hemma i egna vardagsrummet.

»Vad vi vill peka på med boken är vad som händer när ängsligheten tar överhanden och vi blir mer rädda för att göra fel än att våga pröva nytt.«

Och det menar ni händer i Sverige just nu?

»Vi har gått från ett samhälle av tillit till ett som föder otrygghet och förhindrar innovation. I brist på tillit ifrågasätter vi mer och försöker reglera oss till att inga fel eller orättvisor ska inträffa.«

Vad händer då?

»När ett samhälle får för många pekpinnar, policyer och standardiseringar så hämmas kreativiteten. Det blir målkonflikter som är svåra att hantera för den som till sist ska ge servicen, svara i kundtjänsten eller undervisa i klassrummet. Man blir ängslig för att göra fel och bryta mot någon policy eller instruktion.«

Fler exempel på ängslighet?

»Ett stort problem är att många företag har slutat tro på det egna ­erbjudandet, allt fokus ligger i stället på kunden och dennes önskemål. Ibland undrar man vad alla dessa enkäter ska leda till? Visst är det bra att höra vad kunderna tycker och se var man kan bli bättre, men man kan också fråga sig hur ofta det leder till nya lösningar. Det är viktigare att försöka förstå framtida behov, de kommer sällan fram i en enkät. Men när vi blir ängsliga och vill ha kontroll då ska allt mätas och vägas.«

I boken lyfter ni fram tio problem, varav ett handlar om ängsliga ­arbetsgivare och curlade medarbetare. Frågan är om det finns ­situationer när det kan vara positivt att vara lite ängslig?

»En chef som aldrig ifrågasätter sitt beteende är inte önskvärt, så viss ängslighet är helt naturligt och gör oss ofta mer ödmjuka.« 

Publicerad: måndag 10 december, 2018