Hälsa

Kom igång!

Svårt att få till träningen efter jobbet? På ATG:s HR-avdelning arbetar företagstränaren Hanna Dahlström. Hon ser till att de anställda kan träna nästan vad de vill – under arbetstid.

Att träning och livsstil påverkar hur vi mår vet så klart alla. Lever vi sunt, sover ordentligt och rör på oss är sannolikheten för att vi mår bra och orkar mer större. Det gäller även på arbetet.

ATG, med sitt kontor intill travbanan Solvalla utanför Stockholm, har valt en ovanlig lösning för att ge de anställda bra förutsättningar för träning och hälsa. De har sedan tio år en företagstränare som är utbildad hälsopedagog, personlig tränare och (inom kort) även medicinsk tränare. Hanna Dahlström disponerar en hel våning i kontorshuset där det finns en sporthall för pass och bollsporter, ett fullt utrustat gym, spinningrum, ljus/avslappningsrum samt ett rum för att göra hälsoprofiler på kollegorna. 

»Vi är så uppkopplade och lever under stor stress i dag. Att bryta arbetsdagen för träning ger mycket ny energi. Dessutom vet vi att kondition skapar prestation«, säger Hanna Dahlström.

När som helst under arbetstid, så länge arbetet tillåter, får de anställda på ATG träna. Antingen i huset, eller om de föredrar, utanför.

Vilket lyft! Personliga tränaren Hanna Dahlström arbetar tillsammans med ATG:s HR-avdelning och ser till att medarbetarna håller formen.

»Många företag har friskvårdsbidrag och hoppas att de anställda köper kort någonstans. Pengarna hamnar hos träningsföretagen men det är väldigt svårt att veta hur mycket folk tränar«, säger Hanna Dahlström.

Att ha träningen i huset i stället gör det lättare för folk att träna och eftersom Hanna är en del av HR-avdelningen så kopplas träning, hälsa och rehabilitering ihop på ett naturligt sätt. 

»Det blir mer av ett helhetsgrepp. Jag erbjuder ett tiotal olika grupp-träningspass i veckan, PT-timmar och hälsoprofiler. Jag är också delaktig i rehabiliteringsprocessen när någon kommer tillbaka efter en längre tids sjukskrivning. För mig är helhets-synen väldigt viktig«, säger hon. 

»Att minska sjukfrånvaron är så klart bra, men att få en hög frisknärvaro är en ännu större vinst för företag – det är det man ska satsa på i framtiden.«

En annan positiv effekt av att många tränar i huset är att träningsvåningen blir en plats där kollegor möts över avdelnings-gränser. 

Eftersom Hanna har arbetat på ATG i tio år har hon byggt upp en relation till många av sina kollegor. Det ger henne så klart en viss möjlighet att pusha på dem att anmäla sig till ett gruppass eller att boka en PT-tid med henne. Hon spelar också in träningsvideor som finns tillgängliga på intranätet. Men den viktigaste faktorn för att få medarbetarna att sköta sin hälsa är att de har en egen inre drivkraft.

»Därför tycker jag att hälsoprofilerna är en central del i mitt arbete. De går ut på att man ska förstå sambandet mellan hälsa och livsstil. En hälsoprofil innehåller ett antal tester där jag mäter blodtryck, midjemått och kondition. Utifrån det kan jag sedan stötta personen i hur den vill gå vidare. Det brukar vara en bättre motivationsfaktor än att tjata på att någon ska träna.«

Rollen som Hanna har på ATG är inte så vanlig på svenska företag. Förutom att den har gett goda hälsoeffekter för ATG är den en viktig del i deras arbetsgivarvarumärke. 

»I rekryteringar kan tillgången till en personlig tränare och fria träningstider vara en förmån som får vissa kandidater att välja just ATG framför en annan arbetsgivare.«

Text: Per Cornell
Foto: Sanna Lindberg

Publicerad: onsdag 19 december, 2018
Hanna håller koll på vikten … och gör personliga hälsoprofiler åt ATG:s medarbetare.

HANNA DAHLSTRÖM

Ålder: 41 år.

Bor: Hus i Kungsängen.

Familj: Två barn.

Gör: Företagstränare på ATG.

Utbildning: Hälsopedagog, personlig tränare, medicinsk tränare (inom kort).

Tränar: Tung styrketräning med fria vikter tre gånger i veckan samt konditionsträning. Har ett eget gym i en bod på tomten.

Fritidsintresse: Stuga i Vemdalen där det blir mycket skidåkning och vandring.

 

——————

Snart nytt år – dags att börja träna! Låt dig inspireras av ATG:s personliga tränare Hanna Dahlström, som också spelar in enkla men smarta träningsvideor. Kolla in ett exempel här!