Kultur

Språkkraft

Ordet är mäktigare än allt ­annat på denna jord, brukar Björn ­Ranelid säga och på det följer så klart att språket är en nyckel som inte kan överskattas. 

Nyligen vann appen SVT Språkplay tävlingen Prix Europa i Berlin – en europeisk medie­festival med mottot ­Utveckla
Europa – Spegla alla röster
. 

Appen är utvecklad av föreningen Språkkraft vars grundare Niss Jonas Carlsson arbetat med utbildningsteknologi i 15 år. 

»Vi är sociala entreprenörer som förändrar genom att göra saker. Genom att jobba i symbios med arbetsmarknad och myndigheter hoppas vi att det ska gå fortare att integrera nyanlända i samhället.«

SVT Språkplay tävlade med 23 andra projekt från 12 länder. Projekten utvärderades med avseende på innovation, koncept, produktionskvalitet och samhällsnytta.

»När flyktingvågen kom 2015 kände jag att vi inte kunde vänta längre. Vi vände oss direkt till dem som ville lära sig svenska. Utmaningen är att integrera flyktingar i samhället och att förbättra möjligheterna och förmågan att rekrytera ur de här grupperna.«

På Språkkraft arbetar Maha Fayed som kommunikationsansvarig. Hon använde själv Språkkraft innan hon blev anställd. 

»Jag tittade på Bolibompa för jag ville kunna sjunga barnsångerna de sjöng i öppna förskolan när jag gick dit med min son. Jag kunde höra tydligt vad de säger. Jag får veta vad varje ord betyder utan att öppna Google översättning. När det gäller skrift övar jag med Språkchat tillsammans med en språkmentor.«

Publicerad: onsdag 19 december, 2018
Niss Jonas Carlsson Grundare och ordförande i Språkkraft.

När flyktingvågen kom 2015 kände jag att vi inte kunde vänta längre. Vi vände oss direkt till dem som ville lära sig svenska.

 

Maha Fayed Kommunikations­ansvarig på ­engelska och arabiska på Språkkraft.