När vi knackar på dörren säger de »kom in«, men fortsätter stirra på datorn. Under presentationen på morgonmötet skrollar folk Instagramflödet.
Frågan är: Vad hände med känslan för sociala normer? Respekt? Hyfs? Artighet?
»Det handlar faktiskt inte om hyfs utan om hormonpåslag, omodern programmering i hjärnan, samt att vi missförstått vår egen förmåga«, säger Henrik Fexeus, beteendeexpert som skrivit boken Öka din sociala kompetens på en timme.
Studier visar att vårt arbetsminne och vår kognitiva förmåga påverkas när vi låter telefonen avbryta. Konsekvensen är sämre effektivitet.
»Vi tror att vi kan multitaska – skriva mejl samtidigt som vi lyssnar. Det kan vi inte. Båda uppgifterna tar längre tid att göra än om vi hade utfört dem var för sig, och kvaliteten blir sämre. Vi hör inte vad som sägs och vi stavar fel i mejlet«, säger Henrik.
»Vi har ännu inte tyglat den nya tekniken. Mjukvaruutvecklare gör sitt bästa för att trigga vårt dopamin. Det är därför även 55-åriga män, som borde veta bättre, fastnar i Pokémon Go. När det plingar till i fickan får vi en dopaminkick, som gör det svårt att inte ta upp telefonen och kolla.«
»Vi är livrädda för att ›halka efter‹, för att inte ha koll. För då kanske vi inte längre får vara med. Så det gäller att kolla det där instaflödet ofta, om det hänt något vi behöver veta.«
Publicerad: torsdag 27 december, 2018