Hälsa

»I framtiden kommer vi att kunna leka Gud«

Leva urlänge, slippa en massa trista jobb, softa på längre semestrar. På konferensen HR NU senare i mars berättar läkaren och tv-profilen Mouna Esmaeilzadeh allt om vår sköna nya värld och dess utmaningar. Tills dess: Några smakbitar av framtiden som väntar.

Mouna Esmaeilzadeh är läkaren och hjärnforskaren som tror att vi kommer att kunna leva minst dubbelt så länge i en nära framtid. Och hon har belägg för sina prognoser.

»Vi kommer att få mer makt över vår hälsa och större möjligheter att ändra vår egen framtid, med hjälp av till exempel genetiska saxar: En sorts genetisk redigering, där man klipper och klistrar i gener. Redan idag finns tekniken för att kunna klippa bort gener som ger oss sjukdomar. Och vi kan ändra ögonfärg, muskelmassa, intelligensnivå … Det kan bli en framtid fri från sjukdomar och svält och fattigdom.«

»Samtidigt finns här förstås etiska problem. I framtiden kommer vi att kunna leka Gud. Men frågan är vad vi vill göra med vår makt.«

Och hur gamla kommer vi att kunna bli?

»Barn som föds i dag kommer att leva i 150 år.«

Helt hisnande ju …

»Kanske det, men vad tror du att människor för 200 år sedan hade sagt om någon påstod att 60-åringar kommer att dansa loss på nattklubb i framtiden, som de gör i dag?«

Hur kommer det här att påverka vårt arbetsliv?

»Många jobb ersätts av maskiner som sköter skitgörat. Vi ger bort det trista till robotarna. Och vi kommer att få mycket längre ledighet, kanske halva året blir semester. Det skapar nya utmaningar: Vi är ju vana vid att söka mening i arbetet, blir det då fler depressioner när ledigheten blir så lång? Människan är väldigt kreativ. Men det blir förstås en jätteomställning, så helt klart behöver vi hitta andra källor till mening i vardagen, för det är helt avgörande för vår lycka.«

Och så måste vi vänja oss vid att hänga med robotar på jobbet?

»Visst. Men vi är fortfarande varelser av kött och blod som behöver relationer till andra människor. Kompetensen kommer att söka sig till arbetsplatser där det sociala sätts i fokus och där det finns en tydlig vision och ett bra ledarskap.«

Du har också en mastersexamen i filosofi. Hur ska man se filosofiskt på detta med framtidens förändringar?

»Man ska leva som om det vore sista dagen på Jorden, samtidigt ska man leva som att man aldrig kommer att dö. Med det menar jag att du inte kan sitta och vänta på att framtiden kommer, utan måste inse att du skapar den själv. Och att man måste ha ett öppet sinne inför möjligheterna som ges. Är man inte öppen till exempel för den nya tekniken kan det till och med ha betydelse för ens överlevnad.«

Inte vara så skakis alltså?

»Exakt. Hur kan man bäva inför att man ska få en stor påse pengar och hälsa och makt att påverka sitt eget liv?«

Text: Pontus Dahlman
Foto: Bruno Ehrs

Publicerad: onsdag 13 februari, 2019

MOUNA ESMAEILZADEHS Framtidsföreläsning på HR NU 2019

  • Omtumlande föreläsning om vad som väntar i framtidens värld av robotar, AI och avancerad genteknik. Samt utmaningarna som skapas.
  • Ingår i konferensen HR NU, som i år bland annat har framtidens värld och arbetsplatser som tema.
  • Konferensen hålls den 20 mars i Stockholm. Läs mer och anmäl dig här:

https://hrforeningen.se/event/hr-nu/

 

Kompetensen kommer att söka sig till arbetsplatser där det sociala sätts i fokus och där det finns en tydlig vision och ett bra ledarskap.