Biljett till framtiden. Ulrika Spåls tycker att företagen måste tänka annorlunda för att lösa kompetensförsörjningen.

Inblick

Uppdrag: slutfört

10 viktiga frågor till Sveriges HR Förenings ord­förande Ulrika Spåls – och om uppdraget att skaka nytt liv i HR Föreningen.

Med ett arbetsliv som befinner sig i konstant förändring sker det också en rasande snabb utveckling med rollerna inom HR. Ulrika Spåls har under sitt yrkesliv på några av Sveriges största industriföretag alltid strävat efter att kliva ut ur trygghets­zonen. Som hon ser det finns framtidens HR i att öppna upp för bredare perspektiv. I hennes värld är det lika naturligt att bra ledare från annat håll kan platsa på en progressiv HR-avdelning som att en HR-chef är en naturlig kandidat för vd-poster. 

01. Varför går det inte att prata om HR-trender?

»Det finns inget självändamål med HR, vi finns för att hjälpa andra. Därför tycker jag det kan bli lite väl interna diskussioner i vårt skrå ibland. När samhället och arbetslivet förändras måste vi hänga med och driva ett resultatinriktat HR-arbete. Men jag vill i alla fall säga att det är och kommer vara ett ökat fokus på människa, hälsa och arbetsmiljö inom arbetslivet och de allra flesta organisationer – där kommer HR vara viktigt för ett bättre resultat.«

02. Vad påverkar HR-rollen mest?

»Förändring är den nya konstanten. Det är väldigt lite förvaltning som vi jobbar med och det gäller att preppa sig för detta. Det kommer aldrig att bli lugnt, vilket innebär att förändringsledning är centralt inom HR i dag och framöver. Jag tror att vår roll blir både bredare och ­viktigare.«

03. Och automatiseringen, vad kommer den betyda för HR-arbetet?

»Många befattningar kommer såklart att försvinna, vilket ger ett fokus på omställning. I princip alla organisationer kommer att behöva växla kompetens. En del kommer att kunna ske genom vidareutbildning, men avveckling kommer också bli en realitet för många.«

04. Vart tog myset på HR-avdelningen vägen?

»Det där är en mytbild, alla som har jobbat ett tag inom HR vet att det inte är ett myspysjobb, då det även är tuffa beslut och besked för medarbetare som hanteras. I tider av avveckling och omställning kan det vara väldigt slitsamt. Men man ska komma ihåg att det samtidigt kommer en massa nya yrken och roller som vi inte ens vet vilka de är i dag, vilket gör att vi aldrig får tappa fokus på att samtidigt skapa attraktiva arbetsplatser och rekrytera engagerade medarbetare.«

Efter fem år på ordförande­stolen i Sveriges HR Förening väntar snart nya utmaningar för Ulrika Spåls.

05. Ge exempel på en kreativ idé för att möta omställningen?

»Jag skulle vilja se partnerskap mellan företag där man helt enkelt byter eller lånar ut arbetskraft mellan sig. Det tycker jag vore ett smart sätt att hjälpas åt i omställningen som väntar.«

06. Varför är talent development viktigare än talent management?

»Den generation som kommer in på arbetsmarknaden nu är van att bli utvärderad och hålla i sina egna målsamtal redan från grundskolan. Att bli bedömd är inget straff för dem, men de är också mer beroende av ständig feedback från sina chefer. Får de inte återkoppling på sina prestationer byter de jobb. De är uppvuxna med sociala medier och är vana vid att bli sedda och få en viss uppmärksamhet. Se till att fånga upp de här talangerna och visa dem hur de kan utvecklas på arbetet.«

07. Vilket ansvar har företagen för kompetensförsörjningen?

»Företagen måste tänka ett steg längre än att bara slåss om de talanger som finns. Inom vissa yrken gäller det att väcka ett intresse redan hos skolbarn. Vi ser flera industriföretag som är ute på skolorna, ordnar läxhjälp, innovationsdagar eller robotbyggen. Det är inte HR som ska vara ute på skolorna, men det är vi som kan lyfta blicken och skapa de här relationerna.«

08. Vad har Sveriges HR Förening gjort för att möta omställningen i arbetslivet?

»När jag blev ordförande för fem år sedan kände jag att föreningen behövde bli ännu mer relevant för medlemmarna. Vi behövde stärka vår roll som förmedlare av kunskap, forskning och bidra med inspiration till vårt skrå. Det andra är att vi ­började arbeta mer utåtriktat. Vi vill ytterst bidra till att göra samhället och företagen bättre och därför måste vi våga föra debatt och ifrågasätta saker.«

09. Och så har det kommit en ny generalsekreterare, vad betyder han?

»Manne Didehvar rekryterades med ambitionen att ta tag i de här frågorna, röra runt lite i vårt arbete för att skapa nya format och uttryck, och det har han gjort. Han har bland annat satt vår digitala plattform och gjort oss mer synliga och relevanta. Vilket HR People är ett exempel på!«

 10. Du har börjat fundera på att lämna stafettpinnen vidare?

»Jag har redan varit ordförande i fem år så jag har sagt att detta blir mitt sista, som jag bland annat ska ägna åt att förbättra vårt regionala samarbete och stärka stödet till alla fantastiska, ideellt arbetande medlemmar i ­regionerna.« 

Text: Per Cornell
Foto: Emil Fagander

Publicerad: lördag 30 mars, 2019

ULRIKA SPÅLS

Ålder: 46 år.

Bor: Gävle och Stockholm.

Familj: Två döttrar i Gävle och särbo i Stockholm som har två söner.

Gör: Ordförande i Sveriges HR Förening. HR-direktör och chef för verksamhetsutveckling och it på Lernia till den 30 april då hon övergår till egen verksamhet inom samma område.

Bakgrund: 15 år på Sandvik och 6 år på Billerud Korsnäs. Olika roller inom HR.

Intresse: Engagemang där jag kan bidra! Har varit två gånger på volontärsresa till Afrika. Hemma är det båtlivet i skärgården.

Motto: »Stay out of the comfort zone« och »Det har jag aldrig provat så det kan jag säkert«.

Bra/dålig sida: Envis och uthållig. Ofta en fördel, men det går för långt ibland. Som när hon sprang av höftbenet för att komma i mål i ett maratonlopp.

 

 

När samhälle och arbetslivet förändras måste vi hänga med och driva ett resultatinriktat HR-arbete.