Kanske är det vår tids största symbol för frihet: Människor som har sin arbetsplats där de för stunden befinner sig. Det kan vara i fören på en Finlandsfärja eller i en nedsutten fåtölj på ett porslinsskramligt kafé. Eller på ett nudelhak i Tokyo.
Det var där Emelie Fågelstedt 2014 upptäckte att hon var en digital nomad.
»Där insåg jag att jag kunde fortsätta arbeta med samma saker som jag gjort i Sverige. Kunderna accepterade det.«
Emelie är en av föreläsarna på HR Dagarna i oktober. Hon tror att det är viktigt för en HR-avdelning att känna till begreppet »digitala nomader« eftersom vi måste ta hänsyn till det här växande fenomenet när vi organiserar arbetsplatser i framtiden.
»Fler kommer att ställa krav på sin arbetsgivare om att få jobba på distans på ett eller annat sätt. Kanske för att få ihop livspusslet, kanske vill man upptäcka saker utanför sin hemstad.«
Emelie Fågelstedt har varit sin egen sedan hon lämnade universitetet för nio år sedan.
Hon tillhör en växande skara, en naturlig följd av att allt fler arbetsuppgifter blivit digitala och möjliga att sköta från en laptop uppkopplad via ett stabilt wifi. Emelie räknar upp en rad yrken som inte är platsberoende: Grafiska designers, utvecklare, ekonomitjänster som bokföring och redovisning.
»Får man det att fungera är det en fördel för både individer och företag. Och det är inte så ovanligt som man kan tro. En studie som omfattar 100 000 personer har visat att redan i dag arbetar 7 av 10 utanför kontoret minst en dag i veckan.«
Det kan vara svårt att vänja sig vid tanken på att en arbetsplats i dag är ett delvis virtuellt begrepp.
Ett exempel är Automattic som skapat WordPress. De hade kontor i San Francisco men eftersom ingen var där så sa de upp hyreskontraktet.
»Men man behöver inte dra det så långt. För många räcker det att man stannar kvar på lantstället efter helgen eller tar med datorn på semestern för att kunna jobba i två dagar. Distansarbete är inte svart eller vitt, det måste inte vara alltid eller aldrig. De flesta uppskattar möjligheten att arbeta hemifrån en dag då och då«, menar Emelie.
Man kan lätt tro att Emelie ska vara en ivrig missionär för den livsstil hon själv valt. Så är det inte.
»Det är inte för alla. Jag är helt införstådd med att vissa trivs bättre på ett kontor med en tydlig gräns mellan jobb och fritid. Men för den som kan hitta balansen fungerar det.«
Emelie tror att vi i framtiden kommer att få se helt nya typer av arbetsplatser. Eller mötesplatser snarare.
»Det har startat flera ställen där ensamföretagare kan sitta, och där även andra företag kan skaffa platser som de anställda nyttjar. Man blir isolerad när man inte träffar människor. Man förlorar energi. Därför kommer mötesplatser inte att försvinna. Vi behöver dem. Däremot vill man slippa pendla långt till jobbet. Jag tror vi kommer att få se hubbar på olika platser runt om i stan.«
Vem passar att bli en digital nomad?
»Den som är duktig på att projektleda sig själv, som trivs med friheten att jobba var som helst.«
Text: Tommy Jeppsson
Foto: Sanna Lindberg