Vi pratar med …

… Therese Hagstedt, HR-utvecklare som jobbar för ett mänskligare arbetsliv.

»Vi befinner oss mitt i ett skifte just nu. Företag har insett att de riskerar att förlora talanger om personalen inte får följa sina värderingar och jobba med det de är intresserade av.«

Varför coachning?

»Jag utbildade mig till civilekonom och jobbade som projektledare inom marknadsföring. Längs vägen glömde jag bort att lyssna på vad jag själv ville. Det tog flera år innan polletten trillade ner: Det här var inte rätt för mig. Då började arbetet med att ta reda på vad jag ville göra i stället. Jag kom på att jag ville jobba med människor.«

Hur gör man det?

»Jag tog hjälp av en coach och kom fram till att jag ville jobba med personlig och professionell utveckling. När jag väl kom på det kunde jag börja utforma en konkret plan för att nå dit. Jag gick tillbaka till rollen som projektledare samtidigt som jag utbildade mig och byggde upp mitt företag. Efter tre år kunde jag ta steget och bli coach på heltid.«

Vilket är ditt bästa råd till den som inte har hittat sin väg än?

»Nyckeln är att lära känna dig själv bättre och ta reda på vad du är intresserad av. Därefter behöver du ta reda på vilken roll som kan passa din personlighet. Det här är ett utforskande som behöver få ta tid. Många söker planlöst i flera år, i stället för att hitta en metod att följa. Se utforskandet som ett projekt – ge dig själv tid och förutsättningar.«

Du förespråkar ett mänskligare arbetsliv – vad innebär det?

»Vi befinner oss mitt i ett skifte just nu. Fler förstår hur viktigt det är att bry sig om sina anställda, och varför mjuka värden och genomtänkta strategier behövs. Dessutom blir vi fler som vill ha med oss hjärtat i jobbet och känna att det ger mening. Många företag har insett att de riskerar att förlora eftertraktade talanger om personalen inte får följa sina -värderingar och jobba med det de är intresserade av.«

Vilka är de största utmaningarna?

»Det finns många goda exempel, men det finns också föråldrade synsätt och arbetssätt som släpar efter och hindrar utvecklingen. De finns både hos oss som individer och på organisationsnivå. Gamla sanningar, som att vi måste jobba väldigt hårt för att jobbet ska vara värt något, eller att om jag bryr mig om mig själv så är jag egoistisk. I själva verket så kommer vi att prestera mycket bättre om vi får göra det vi trivs med.«

Hur kan vi jobba strategiskt med det här?

»Det kan handla om att endast ge ledarroller till personer som faktiskt är intresserade av ledarskap och  som har förmågan att se helhetsbilden. Det här saknar många hos sina chefer i dag. Det handlar också om att skapa en kultur på arbetsplatsen där det är möjligt att byta och forma roller så att de passar individen. Faktum är att vi alla har en roll att spela i det här. Vi kan bidra till ett mänskligare arbetsliv, var vi än befinner oss i organisationen.«

Text: Therese Ahlström

Publicerad: torsdag 25 juli, 2019

THERESE HAGSTEDT

Gör: HR-utvecklare och coach på Competensum.

Ålder: 45 år.

Bor: I en by vid havet i Skåne.

När jag inte jobbar: Luktar jag på blommorna och laddar ­batterierna.

Motto: När du jobbar med något du är intresserad av blir jobbet roligare!