Foto: Karl Nordlund

Enligt Manne Didehvar

HR ska rita upp kartan

Det börjar som förströdda viskningar runt kaffeautomaten på kontoret, och snart är gnället i full gång.
Allt är chefens fel – från budgeten till den uteblivna löneökningen för att inte tala om den misslyckade julfesten.
Känns det igen?

I den anonyma medarbetarundersökningen får chefen sedan bottenbetyg, som om ledarskap skulle vara en popularitetstävling.

Missförstå mig inte, det finns så klart massor med dåliga chefer och ännu fler som aldrig skulle fått förtroendet att leda andra människor, men med det vill jag också poängtera att det har aldrig varit mer utmanande att vara chef än nu.

Så vad är vägen framåt?

Hur kan vi mötas på ett sätt som är utvecklande för både chefer och medarbetare och skapa ett jobbklimat som engagerar och inspirerar?

Jag tror att alla arbetsplatser skulle tjäna på ett tydligt självledarskap och egenansvar, en kultur med mogna och orädda medarbetare där man pratar öppet med varandra om svårigheter och utmaningar men också att man står för vad man gjort.

En utopi? Tvärtom är jag övertygad om att det är framtiden för att skapa konkurrenskraftiga bolag som hela tiden förmår att förnya sig och attrahera de bästa talangerna.

Det är olikheter och mångfald som driver organisationer framåt. Men för att lyckas med den uppgiften måste vi inom HR också bli bättre på att kräva ett tydligt mandat. Jag har skrivit det tidigare och jag fortsätter upprepa att det borde vara en självklarhet att HR-chefen sitter med i ledningsgruppen i varje svenskt bolag. Vi arbetar med människor, företagets viktigaste resurs – och då måste vi också få ett avgörande inflytande över besluten. HR ska inte bara verkställa – HR ska vara med och rita upp kartan.

Ett fantastiskt exempel på detta är läkemedelsbolaget Teva i Helsingborg, där HR-chefen Maria Lundqvist i en enda träffsäker iakttagelse sammanfattar företagets framgångsformel och hur de arbetar med självledarskap: »Be hellre om förlåtelse än tillåtelse.« Läs mer här om en väldigt lyckosam kulturresa.

Och på tal om utmaningar: Troligen har ingen svensk HR-chef haft ett tuffare jobb och utsatts för sådana påfrestningar som Marilyn Langeler.

I våras träffade jag henne över en lunch, och den historia som hon berättade då lämnade mig fullständigt mållös. Nu delar hon för första gången offentligt med sig av vad som egentligen hände på det skandalomsusade finansbolaget Allra. Ett haveri som skakade svenskt näringsliv i grunden. Läs hela historien här.

Hon om någon vet hur viktigt det är med tillit och transparens.

Manne Didehvar, Generalsekreterare Sveriges HR Förening

Publicerad: tisdag 24 september, 2019