rekrytering

Nätverkshjälten!

Michael Saliba har genom sitt nätverk på LinkedIn hjälpt 532 människor till nytt arbete.

Han är trettiotvååringen som hade ett tryggt chefsjobb inom säkerhetsbranschen men valde att säga upp sig och kasta sig ut i det okända. ­Målet: att skapa ett gigantiskt professionellt nätverk. 

»Ju större och starkare nätverk man har, desto större möjlighet har man att lyckas, framför allt på arbetsmarknaden. Så jag satte igång med visionen att kunna leva ett entreprenörsliv i andan ›ge mer än jag tar‹«, säger Michael Saliba.

»Jag använde LinkedIn som verktyg och såg möjligheter som andra inte sett. Jag fick tusentals kontakter och en massa jobberbjudanden som jag inte nappade på. Men jag insåg att det som växte fram kunde hjälpa andra som behövde jobb och även dem som är på jakt efter kompetens. Man kan skapa jobb, göra business, ja, åstadkomma en stor samhällsförändring genom det jag kallar ett varmt, engagerat nätverk.«

Han gav projektet ett års ideellt arbete och drog igång en challenge på LinkedIn. Med den raka utmaningen: använd ditt nätverk till att få in en person på arbetsmarknaden. Lyckas du inte på en månad – skänk valfritt belopp till välgörenhet.

Resultatet lät inte vänta på sig. I skrivande stund har 532 ­personer hjälpts till arbete via »ambassadörerna« i utmaningen och Michael Salibas egna nätverksinsatser. ­Eller, om man vänder på det: en stor mängd arbetsgivare har fått kompetensen de behöver. Runt en kvarts miljon välgörenhetskronor har dessutom samlats in.

»Vi har hjälpt allt från nyanlända som saknar utbildning till spetskompetenta akademiker. Personer som velat byta jobb, och människor som varit arbetssökande i flera år och drabbats av diskriminering.«

»Ett favoritexempel är ambassadören som antog utmaningen och lyckades hjälpa en högutbildad akademiker från Georgien till arbete. Personen har i dag fått fast arbete på en myndighet och Sverige har fått en skattebetalare.«

Projektet pågår och för att visa nät­verkets blixtsnabba kraft ger Michael Saliba ytterligare ett exempel och ­berättar att han nyss, efter en inspirationsföreläsning han hållit, fick ­frågan om han kunde hjälpa en ung man som förgäves försökt få jobb.

»Tjugofyra timmar senare hade han jobb på ett eventföretag! Sådant kan hända om alla samarbetar och nätverkar – på riktigt.«

Gå med i Michael Salibas challenge: #LinkedInSalibaChallenge 

Text: Pontus Dahlman

Publicerad: söndag 17 november, 2019

MICHAEL SALIBA

Ålder: 32 år.

Bor: Kungsholmen i Stockholm.

Livsavgörande erfarenhet: »Jag gick en tid i kloster i Jerusalem för att bli en bättre människa. Mycket av min vilja att bidra till andras utveckling och att förbättra samhället kommer därifrån.«

Plus: Har gett ut boken Du kommer aldrig att bli nåt: Framgången finns inom dig, som bland annat berättar om hans egen resa och innehåller många tips om nätverkande.