Vi pratar med …

… ledarskapskonsulten Victoria Roos Olsson som skrivit storsäljaren Everyone Deserves a Great Manager.

»Det upphör aldrig att förvåna att många beslutsfattare inte ser det affärskritiska i att utbilda chefer.«

Vem bör läsa Everyone Deserves a Great Manager?

»Alla nya chefer. Alla som har varit chef ett tag men inte fått utbildning inom ledarskap. Alla som är chefer till första linjens chefer; den är ett perfekt coachningsredskap.« 

Boken ligger högt på Wall Street Journals bestsellerlista, varför?

»För att den är så enkel och rak. Jag fick idén för många år sedan då en väninna ringde en söndagskväll och berättade att hon blivit befordrad till chef och undrade om jag hade tips och råd. Men hon hade bara en knapp timme och skulle börja nya jobbet dagen därpå. Jag tror att många nya chefer befinner sig i den situationen; snabba interna rekryteringar och helt plötsligt är man chef. En undersökning visade att det i genomsnitt tar tolv år innan den som fått sin första chefsposition får sin första ledarskapsutbildning.«

Vad bygger bokens lärdomar på?

»Vi är tre författare med tre olika bakgrunder men vi har också fördelen av att vi alla arbetar inom FranklinCovey som utbildar miljontals ledare världen över och har många lärdomar att dra ifrån kunderna. Vad gör dem framgångsrika som ledare, vad är utmaningarna, vad är viktigast för att göra skillnad?«

Boken bygger på sex framgångsfaktorer: Tänk som en ledare, Håll regelbundna 1 till 1-möten, Organisera ditt team för resultat, Skapa en feedbackkultur, Led ditt team genom förändring, Hantera din tid och energi. Vilken är viktigast?

»Alla är viktiga. Men om du inte förändrar tankesättet från framgångsrik medarbetare (vilket för de flesta är vad som gav dem befordran) till att vara ledare, så kommer inga av de andra att lyckas. Allt börjar med hur vi ser på vår roll.«

Boken utforskar också vanliga misstag. Nämn några!

»Ett vanligt misstag ledare gör är att inte medvetet bygga sin kultur, utan lämna den åt slumpen. Men skapar du en stark företagskultur så undviker du många fällor kring olikheter. Sedan upphör det aldrig att förvåna mig att så många beslutsfattare inte ser det affärskritiska i att utbilda chefer. Första linjens chefer har allra störst påverkan på organisationens resultat; de har kontakten med största delen av organisationen.«

FranklinCovey finns i 150 länder, du har jobbat i tio av dem under 20 år. Existerar ett ledarskap som funkar överallt?

»Gräver man lite hittar man universella likheter, motivationsfaktorer som binder oss samman. Men man ska inte underskatta vikten av att förstå olika kulturer, särskilt för att undvika konflikter och missförstånd. Det är då man som chef har extra nytta av de olika verktygen för att bygga sin egen kultur.«

Du är också ledare inom yoga och löpning. Vad kan idrott/hälsa ge arbetslivet ledarskapsmässigt?

»Det finns massor med positiva synergier. Rörelse och motion är extremt viktigt för fokus, kreativitet och välmående. Jag skriver mycket om det i sista kapitlet och tror att det kommer bli en nyckelegenskap för chefer, att coacha medarbetarna att använda sin tid rätt och skapa energi. Du behöver hitta en balans mellan att ›tvinga‹ alla till fystest och att inte göra något alls.«

Du gör även en podcast med din syster Josefine. Berätta!

»Känslan vi vill skapa är som om man tagit en kaffe med en vän och fått pepp, coachning och kanske ett skratt. Vi spelar in avsnitten mellan Atlanta och Bogota och delar med oss av våra internationella liv och karriärer. Vi tänker mycket på en holistisk karriär, så avsnitten handlar om alltifrån karriär och mod, målsättning inför året till yoga och balans.«                  

Text: Niklas Wahllöf

Publicerad: torsdag 13 februari, 2020

VICTORIA ROOS OLSSON

Född: Stockholm.

Familj: Man, två tonårsdöttrar, en ­borderterrier och en stor familj.

Bor: Atlanta, USA.

Gör: Ledarskapskonsult, författare, talare, yogainstruktör, leder podcasten Roos & Shine, bloggar på thriveglobal.com.

Gör utanför jobbet: Läser, skriver, ­umgås med familj och vänner, rör på mig, gärna i naturen.

Okänd talang: Väldigt bra på att ­fickparkera!

Motto: Varje nyår sätter jag mål och skapar ett motto utifrån min mission och vad som pågår i livet just nu. I år är mitt motto: »Inspired focus.«