Det surrar till i inkorgen. Den intervjuförfrågan jag alldeles nyss mejlat till Henrik Tegelström har redan blivit besvarad.
Kan det handla om en svarsfrekvens på 45 sekunder?
För Linkuras vd är det hela noga uttänkt. Han jagar ofta upp sig i tron att han upplevs som otrevlig eller motsatsen till serviceminded om han inte snabbt betar av sina svarsmejl.
»Men det drar också mycket energi att upprätthålla en hög servicenivå. Innerst inne blir jag stressad av tanken att jag hela tiden måste svara direkt. Jag är lite av skomakarens barn – jag vet att stressen är skadlig för mig men jag har svårt att förändra mina egna beteendemönster«, säger han.
»På samma sätt som vi besiktigar våra bilar innan de går sönder borde vi ta hand om våra kroppar.«
Skomakarens barns ord, ja – företaget han jobbar på skakar om den lite stela företags- och hälsovårdsbranschen genom att, just, förändra beteendemönster och vanor för ett mindre stressigt liv. Med algoritmer från en EKG-mätare får Linkura fram objektiva värden för stress, återhämtning, sömn, aktivitet och stillasittande. Behovet utgår från forskning och myndigheters rekommendationer, exempelvis risk för utmattning enligt Karolinska Institutet. Coachningen är distansbaserad och klienten har tillgång till app och EKG-mätare för att mäta sina framsteg.
»60 procent av alla sjukskrivningar kan härledas till stress. På samma sätt som vi besiktigar våra bilar innan de går sönder borde vi ta hand om våra kroppar. Vi är medvetna om att vi inte har universallösningen mot stress, men Linkura är ett av många bra alternativ«, säger Henrik Tegelström.
Ur ett HR-perspektiv sticker Linkura ut med sin lösning, menar han.
»I HR-världen är det vanligt med subjektiva enkäter som sällan korrelerar med verkligheten. Gammaldags hälsoprofilsbedömningar handlar om självskattning, och det är knappast något som forskningen gör high five med. Det är säkert en bra gissningslek, men ger bara en hint. Vi får fram objektiva data som obönhörligen skvallrar om hur din kropp faktiskt mår. Det är inget man kan blunda för.«
»För de som inte kommit i kontakt med biometrics är det som att bli välkomnad av framtiden. Tjänstesektorn som kämpar om bra personal hugger snabbast på vår tjänst.«
Klockan 01.34 den 3 april 2019 föddes företagets AI-coach. Tanken är att Linus, som han heter, ska hjälpa medarbetare att reflektera över när och varför de blir stressade.
»Linus mäter på 15-minutersnivå exakt vad som genererar återhämtning, och vad som genererar stresspåslag. Efter den här intervjun kan jag själv se om kroppen betraktat detta som en skön fikastund där jag fått tid till återhämtning, eller om jag varit stressad eftersom jag velat säga bra saker till dig«, säger Henrik Tegelström.
Satsningen på en AI-coach har gett ringar på vattnet. I dag har ett åttiotal företag och organisationer testat på Linkuras tjänst, däribland Saab, Nordic Capital och Länsförsäkringar.
»För de som inte kommit i kontakt med biometrics är det som att bli välkomnad av framtiden. Det är främst tjänstesektorn som kämpar om bra personal som hugger snabbast på vår tjänst. De inser att en så pass liten peng kan påverka den stora kostnadsmassan i resultaträkningen«, säger Henrik Tegelström.
Även i rekryteringssammanhang har Linkuras tjänst blivit ett verktyg som ger mervärde.
»Företagen söker drivna människor som vill lägga manken till, men också visa att de tar hand om personalen och säkerställa att de är i fas. Att vara i balans i livet behöver inte utgå ifrån hur man har det på jobbet. Det smittar av sig om du får in en medarbetare med energi från vardagen som ler på riktigt. Helt plötsligt har du en elektrisk organisation som kan köra om konkurrenterna.«
Apropå konkurrenter är internationalisering en term som går varm på Linkuras styrelsemöten just nu. Sedan Henrik Tegelström klev in som vd i somras är en uppskalning att vänta.
»Sverige är en testmarknad som vi ger mycket kärlek. Men på sikt vill vi med vår coachledningsplattform även etablera oss i andra länder.«
Du verkar själv vara en lugn och harmonisk person. Blir du någonsin stressad?
»Faktum är att jag känner mig stressad ganska ofta. Men det var värre förr. Nu har jag insett att jag måste montera ner vissa engagemang i mitt liv för att må bra. Jag deltar på styrelsemöten i andra bolag som jag är involverad i på distans, har gått ur korplaget i fotboll och leder inte längre en löpgrupp med obligatoriska kvällstider. Jag uppskattar att jag inte behöver gissa om det är rätt väg att gå, utan att jag vet.«
Vem vänder du dig till om du vill råda bot på din stress, AI-Linus eller era mänskliga coacher?
»Den mänskliga coachen är fort-farande tusen gånger bättre. Det kommer dröja många år innan en AI-coach är i närheten av att kunna läsa av känslor och det som sägs -mellan raderna. Men det är ett bra komplement.«
Text: Henrik Lenngren
Foto: Mikael Sjöberg