Coronakrisen

Alla hjälps åt!

Nu är det viktigare än någonsin med samarbete – att vi delar med oss av erfarenheter och våra tankar. Det var i precis i den andan som Fredrik Johnson och Johannes Sundlo, som driver bloggen HR Sverige*, kontaktade Sveriges HR Förening. Nu går vi gemensamt ut och frågar landets HR-medarbetare om bästa tipsen, tankarna och processerna för hur vi ska ta oss igenom krisen.

Fredrik Johnsson, Johannes Sundlo, HR Sverige och Lena Bjurner, Sveriges HR Förening

Tack för ett bra initiativ – självklart vill vi vara med!

»Vi ser hur medlemmar delar med sig, helt gratis, av allt ifrån policyer och mallar till sina bästa råd. Det är ganska fantastiskt och det vi vill göra är att samla all information som kommer in och kurera den«, säger Fredrik Johnsson och Johannes Sundlo.

Vilka är de stora utmaningarna?

»Antalet stora beslut som behövs fattas på kort tid, där HR är rådgivande. Permitteringar, varsel, organisationer som behöver byggas om och framtidssäkras. Jag ser att många hamnar i situationer där man aldrig har befunnit sig förut, och så ska man ha svaren snabbt. Det är orimligt, förstås, och en stor hjälp att man kan få svar och råd här i communityn.«

Vilka frågor är mest omdiskuterade eller akuta?

»Vi vill rent generellt peka på de arbetsrättsliga frågorna.«

Hur sorterar ni?

»Vi läser igenom allt och kvalitetssäkrar så att materialet håller en god nivå.«

Vem är det som delar info?

»Vi har sett att Arbetsgivarföreningen KFO sticker ut, de har satt samman otroligt mycket bra material, men även andra organisationer och privatpersoner.«

Varför är alla så hjälpsamma?

» Många arbetsplatser har upp till ett par hundra anställda och ofta finns det bara en eller två HR-personer, så många har ett ganska ensamt arbete. Alla förstår att det är omöjligt att veta allt, särskilt sådant som man aldrig gjort förr, och generositeten accentueras i en kris som nu. Dessutom är det 2020 och tekniken gör det lättare att dela med sig än tidigare.«

Läs mer här och på HRPeople.se, så klart!


Fotnot: HR Sverige startades av Fredrik Johnsson och Johannes Sundlo när de var studenter på PAO-programmet. Under det dryga decennium som gått sedan dess har de har lagt många timmar på att bygga communities, forum och blogg, vid sidan av sina jobb som People management-konsulter och ägare av The Talent Company.

Publicerad: tisdag 17 mars, 2020

MEJLA OSS!

Läs HR-medarbetarnas bästa råd på hrsverige.nu och på hrpeople.se.

LENA BJURNER

lena.bjurner@sverigeshrforening.se

JOHANNES SUNDLO

johannes@hrsverige.nu

FREDRIK JOHNSSON

fredrik@hrsverige.nu