Jessica Löfström. Foto: Lia Cederström

Vi pratar med …

… superentreprenören Jessica Löfström som startade bemanningsföretaget ExpanderaMera* för 20 år sedan.

»Jag är väldigt stolt över att vara Sveriges bråkigaste kvinna«

Vilka motgångar stötte du på i början?

»Stort motstånd från de traditionella och icke förändringsbenägna byggarna som inte visste vad bemanning var, och som hade sina nätverk där de fick whiskyflaskor och annat vid samarbeten. Det fick de inte av oss. Sedan kom fackföreningen Byggnads och klubbade oss till marken. Och nu har Svenskt Näringsliv för mycket makt.«

Du är känd för att vara driven, envis och modig. Var hittar du energi när andra säger »det går inte«?

»Att det inte skulle gå är en stor myt. Allt går, det tar bara mer eller mindre tid och kraft. Jag underskattar båda delarna, men alternativet, att lägga sig ned och dö, funkar inte för mig.«

Vilket är ditt bästa tips för att hantera konflikter?

»Det beror på fas och resurser. Ska jag kriga mot en jätte slår jag så hårt jag bara kan och kastar diplomatin ut genom fönstret, för jag vet att det blir en tuffare men kortare konflikt. Är man jämlika parter, eller om den andra parten är svagare, är förklaring och ödmjukhet den bästa vägen. Jag strider mest mot jättar. Men jag har ett mantra från Gandhi på väggen på kontoret: Först ignorerar de dig. Sen skrattar de åt dig. Sen krigar de mot dig. Sen vinner du.«

Vad ser du för lösning för en sund byggsektor?

»Att vi får politiker att ta rätt beslut och myndigheterna att jobba rätt, och framför allt att skattefinansierade beställare börjar kontrollera att huvudentreprenörerna, oftast börsnoterade byggbolag, slutar anlita kriminella underentreprenörer.«

Du har fått en rad utmärkelser och omnämnanden, senast svenskt näringslivs 103:e mäktigaste kvinna och häromåret Sveriges bråkigaste kvinna – fina epitet!

»Verkligen, ju fler utmärkelser, desto starkare blir min plattform att förändra världen. Jag är väldigt stolt över Årets bråkigaste kvinna, SvD:s affärsbragd och Kungliga Patriotiska sällskapets näringslivsbragd.

Du har också startat nätverket 17, berätta mer om det!

»Det startades av två anledningar. Dels att det bara fanns 17 kvinnor som grundat, äger och leder bolag som omsätter mer än 50 miljoner, dels att det är skralt om förebilder, och jag vet att det finns fler. Ju fler förebilder, desto fler som tänker ›kan hon, kan jag!‹«

Vad är det bästa med att vara sin egen chef?

»Beslut fattas snabbt och jag är inte rädd för att ta ansvar för mina beslut.«

Ärligt talat, ser du några övergripande skillnader mellan kvinnor och män i näringslivet och i så fall vilka?

»Bolag som drivs av kvinnor har större lönsamhet, mindre börsvitalitet och högre vinstmarginal, samt går sällan eller aldrig i konkurs. Skulle jag vara investerare skulle jag alltid se till att det åtminstone finns ett par kvinnor med stor makt i teamet.«

Som grundare och vd på ett bemanningsföretag, vilket är ditt bästa råd till alla som jobbar med HR-frågor?

»Den som ska bli en vinnare i framtiden behöver attrahera den kommande talanggenerationen. Och de är Gretor: de kommer inte att köpa att bolag och näringsliv agerar som nu, det räcker inte att sponsra Unicef eller Rädda Barnen för att få deras sympati. Ska ni ha med dem måste ni på riktigt fundera över varför ni finns och vilka världsproblem ni löser. Har ni inga att lösa, se till att skaffa er det och införliva dessa i verksamheten.« 

Fotnot: ExpanderaMera är det bolag i byggsektorn som har absolut högst andel kvinnor i ledande positioner. 

Text: Mari Janson

Publicerad: torsdag 23 april, 2020

JESSICA LÖFSTRÖM

Bor: Stockholms innerstad.

Familj: Två söner.

Gör: Driver bolag och försöker göra allt jag kan för att förändra världen till det bättre. Har startat 17natverket.se för och med kvinnliga entreprenörer.

Talang: Duktig på problemhästar.

Motto: »Om du gör som du alltid gjort, kommer du att få det du alltid fått. Om du vill ha något annat, förändra det du gör.«