Dilemmat

Post corona – blir vi alla egna öar?

För tydlighetens skull, uppdatera arbetsorten i anställningsavtalet.

Coronakrisen har accelererat distansarbete. Något som sannolikt är här för att stanna. Hemarbete triggar många arbetsmiljöfrågor, men också en uppsägningsrelaterad fråga som driftsenhet. Som utgångspunkt är det ett begrepp som avgränsas till ett bolag på en plats där det fysiska kontoret eller butiken finns. Driftsenheten är helt oberoende av affärsområden eller var chefen sitter. Två enheter med endast 50 meter emellan är som utgångspunkt olika driftsenheter. Kollektivavtalsbärande fack kan dock begära sammanläggning inom samma kommun.

»Driftsenheten är helt oberoende av affärsområden eller var chefen sitter.»

Bedömningen av vilken driftsenhet anställda tillhör blir svårare vid distansarbete. Om en anställd arbetar från en gemensam arbetsplats några dagar i veckan är det tydligt att den har en fast anknytning till den enheten. Om en anställd i allt väsentligt arbetar hemifrån blir bedömningen mindre svart och vit. Enligt lag leder enbart omständigheten att hemmet är arbetsplatsen inte nödvändigtvis till att hemmet är en egen driftsenhet, utan man måste se mer organisatoriskt på saken. Avgörande blir då om hemarbetarens verksamhet är självständig, eller om den är sammanhållet organiserad med driften vid en annan driftsenhet. Saknas fast anknytning till en annan driftsenhet kan hemarbetaren ses som en egen driftsenhet. Som vanligt premieras tydlighet. Kom därför ihåg att uppdatera arbetsorten i anställningsavtalet eller skriv distansarbetsavtal. 

Text: Ebba Walberg Snygg (advokat)

Publicerad: tisdag 23 juni, 2020