Ledarskap & rättvisa

Bättre balans!

När männen sprang före i jobbkön bestämde sig Petra Laewen för att starta en rekryteringsfirma som lyfter fram kvinnor i tekniksektorn.

Petra Laewen är vd för Women Ahead, en rekryteringsbyrå som vill bana väg för kvinnor i en av de mest mansdominerade branscherna – ­telekom-, it- och tekniksektorn. Men på varje platsannons får de fler ansökningar från män än från kvinnor.

»Och då heter vi ändå Women Ahead. Jag undrar ibland, är vi otydliga på något sätt i vår kommunikation?«

Fast snarare ska det nog ses som en trist bekräftelse på att gamla mönster upprepar sig än en kommunikationsmiss. Teknikbranschen kan upplevas som modern och framåtskridande, men alldeles för ofta väljs kvinnlig kompetens bort. Något som också tydligt framkommer i en nyligen släppt rapport från Allbright, som visar på att andelen kvinnor i ledande positioner i techbolag endast är 29 procent, och att bara två av de techbolag som ingår i undersökningen har en jämställd ledningsgrupp.

Lika illa är det på linjeposterna, där skrala 12 procent är kvinnor, vilket i förlängningen skapar ett annat problem: Det är från linjeposterna som bolagen ofta hämtar nästa vd. 

Petra betonar dock att Women Ahead inte vill kvotera in kvinnor i tekniksektorn.

 »Jag kan ibland titta på en del annonser och undra om personen de söker verkligen finns.«

»Självklart är kompetensen det viktigaste. Det finns inte en kvinna som vill bli rekryterad för att hon är kvinna.«

Utmaningen, enligt Petra, är ofta att få kvinnor att söka. 

»Jag kan titta på en del annonser och undra om personen de söker verkligen finns. Företagen efterfrågar så många kompetenser att många kvinnor drar sig för att söka jobbet.«

Petra berättar om den där gången hon slutade på ett företag för att börja på ett nytt:

»När det företaget sökte min efterträdare kände jag knappt igen rollen som den beskrevs i annonsen. De hade tryckt in så många krav. Jag sa ›den här personen finns inte. Ni kommer inte att få några som söker.‹ Det är sorgligt. Därför brukar vi prata med våra uppdragsgivare om ›need to have‹ och ›nice to have‹ när man sätter upp en kravprofil.« 

Ett märkligt faktum i sammanhanget är att exempelvis KTH i dag har många kvinnliga studerande men långt ifrån alla hamnar i tekniska roller på arbetsmarknaden. 

Tanken på att starta en rekryteringsbyrå kom 2016. Petra arbetade då på TDC som var väldigt mansdomi­nerat. Hon tog fram statistik. I oktober det året hade andelen ­kvinnor i hennes sektor gått ned från 30 procent till 27. 

»Det gjorde mig frustrerad och jag funderade på varför det inte fanns några rekryteringsföretag som lyfter frågan. Jag hade själv suttit i ledande positioner i tolv år och fick då ­aldrig kvinnliga förslag presenterade för mig till de roller vi sökte. Och närutvecklingen går bakåt, då måste ­något göras.«

Hon startade Women Ahead med Michaela Sundelin som gjort en liknande karriär. 

»Vi har ungefär samma erfarenheter av hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch. Andra rekryteringsbyråer plockar lågt hängande frukt – män. Vi söker bara på kvinnor för att man ska få ett urval och på sikt öka jämställdhet och mångfald på företagen.«   

Text: Tommy Jeppsson

Publicerad: måndag 20 juli, 2020

PETRA LAEWEN

Bor: Bromma.

Familj: Sambo och två döttrar, två bonusbarn.

Jobb: Vd och ägare av rekry­teringsföretaget Women Ahead.

Dold talang: Matlagning.

Tränar: Innebandy, löpning och padeltennis.

Första jobbet: Innesäljare.

Bästa egenskap: Ser det positiva i det mesta.

Udda intresse: Sjunger i­ ­duschen.