Ledarskap

»Kraften och lösningen finns i gruppen«

Därför ska du aldrig tro att du är den smartaste i rummet.

Du har säkert suttit i en workshop där en facilitator har hållit i övningarna medan post-it-lappar med nedskrivna idéer har fladdrat genom lokalen. Anna Gullstrand, HR-chef och själv erfaren facilitator, drar i sin nya bok Facilitera! nytta av 15 års vd-erfarenhet och konsultuppdrag.

»Att facilitera handlar om att verkligen tro att lösningen och kraften finns hos gruppen, och att som ledare pausa vissa beteenden och drivkrafter. I rollen som facilitator är man är inte med och påverkar diskussionen och slutresultatet, utan fokuserar på processen och hur människor samarbetar. Och för det behövs en förändring i mindset.«

Vad är svårigheterna med att facilitera? 

»Det krävs en stor självmedvetenhet. Så länge du tror att du är smartast i rummet och ditt jobb är att lösa allt kommer det inte att funka. Nu gäller det i stället att lyfta fram och premiera egenskaper nyfikenhet och lyhördhet.«

Vågar alla vara öppna om chefen sitter med? 

 »En proffsig facilitator skapar ett tryggt rum och är noga med mötesregler. Han eller hon får folk att reflektera över sitt beteende. Det magiska är att när man som facilitator inte behöver ta ansvar för resultatet blir man medveten om hur människor faktiskt samarbetar och får tid att fokusera på att hjälpa gruppen med det.« 

Finns det några nackdelar med metoden?

»Nej, men fällor. Det gäller att inte ha fejkworkshoppar. Om du som chef redan har bestämt dig, ha aldrig en workshop för att få det att verka som om du vill höra gruppens förslag. Det genomskådar vi människor på en gång.«

Vad är det för skillnad mellan ett faciliterande och agilt ledarskap?

»För att vara en agil ledare behöver du ha en facilitators förmågor och inställning. I grund och botten handlar det om att lösa problem tillsammans i en värld som förändras. Det viktiga är att se olikheter som fantastiska. Vi ska lyssna på alla, vara nyfikna på erfarenheter och inte se beteenden som positiva eller negativa. Det är skitsvårt ibland, men det gör susen!«

Foto: Emil Fagander

Publicerad: torsdag 30 juli, 2020

ANNA  GULLSTRAND

Yrke: HR-chef, Mentimeter.

Bor: Stockholm.

Bakgrund: Hyper Island, digital media creative och medie- och kommunikationsvetenskap vid Uppsala universitet. Vd i byråbranschen i Sverige, Ryssland och Finland.

Talang: Min inställning: »Det här har jag aldrig gjort, det kommer gå bra!«