HR Galan 2020

Här är vinnarna

Efter mer än ett halvårs förberedelser med nomineringar och juryarbete kunde Sveriges HR Förening under en livesänd gala dela ut landets finaste och mest prestigefulla HR-utmärkelser. Här är vinnarna – och historierna bakom!

ÅRETS HR-MEDARBETARE

Cecilia Ödman, Jordbruksverket

Ledarskap, grupputveckling och lärande är Cecilia Ödmans passion och det var för att få jobba med dessa saker som hon för två år sedan blev HR Partner på Jordbruksverket i Jönköping.

»Den största utmaningen för oss nu är att jobba med lärande i den nya situation vi befinner oss i, när vi så snabbt måste ställa om till digitalt. Det öppnar ju för nya möjligheter men det innebär också en ökad svårighet eftersom vi inte ses så mycket«, säger hon.

Hon är utbildad civilekonom och jobbade i 20 år med kommunikation och marknadsföring innan hon blev egenföretagare inom digital kommunikation.

»Sedan dess har jag jobbat med HR, ledarskap och lärande i alla möjliga branscher, både i offentlig, privat och kooperativ verksamhet«, säger Cecilia som tror att hennes yviga karriärväg kommer att bli vanligare i framtiden.

»Det är så världen kommer att se ut: Vi kommer inte att göra en och samma sak i 40 år. Vi byter spår och vi lär oss olika saker på olika ställen som tillsammans blir en bra helhet.«

Direkt efter prisutdelningen bad hon att få motiveringen på papper.

»Jag var så fokuserad så jag hörde inte vad de sa. Men jag blev väldigt glad när jag hörde mitt namn. Tänk… jag har Sveriges roligaste jobb och dessutom blir jag uppmärksammad och prisad för att jag gör mitt jobb. Det är ju fantastiskt roligt.«

Om Cecilia Ödman
Bor: I Jönköping. Gör: HR Partner på Jordbruksverket. Dold talang: Kan dansa folkdans. Första jobbet: Delade ut morgontidningar. Bästa egenskap: Nyfiken. Udda intresse: Scouting.

Motiveringen:

Årets HR medarbetare är en sann eldsjäl, prestigelös, engagerad och hängiven. Hon räds inga hinder, bryter ny mark, sätter höga ambitioner och har förändrat synen på lärandet, uthålligt sett det växa fram med effekter på såväl individen som organisationen. Hon plöjer sig fram i okänd terräng och tänker nytt. Genom hennes engagemang får hon andra att blomstra och nya frön växa.

Övriga nominerade: Angelika Nordin, HR-expert, Lärandegruppen och Johanna Purnell, HR-konsult, Gislaveds kommun.

ÅRETS HR-LEDARE

Elena Aylott, Oriflame

Nästan varje morgon sedan coronakrisen utbröt har Elena Aylott under sin morgonpromenad ringt upp en medarbetare för att höra hur personen mår. 

»Sådant kan göra en enorm skillnad, det stärker relationer och bygger förtroende«, har hon förklarat.

Elena Aylott prisades under HR-galan som årets HR-ledare och det är signifikant att Oriflame, där hon arbetar, var förberett på övergången till digitala arbetsredskap. 

När coronakrisen kom hade medarbetarna på Oriflame redan genomgått en utbildning i hur man ska tänka och arbeta digitalt. Elena började som vd-assistent på Oriflame 2007 och tillskrevs snart rockstjärnestatus bland chefsassistenter, och hon gillar att påpeka att Görel Hanser minsann började sin karriär som sekreterare åt Stikkan Andersson innan hon blev vd.

Efter en rad snabba karriärkliv har hon i år utnämnts till vice president och tagit plats i Oriflames globala ledningsgrupp.

Elena är i dag ansvarig för intern kommunikation och personalfrågor, ett arbete som på Oriflame utifrån det nya arbetssättet och namnet kallas Employee Experience. Inom Elenas team arbetar därför dataanalytiker, kommunikatörer, eventansvariga och kontorsupplevelse-experter sida vid sida med de mer traditionella HR-rollerna.

Om Elena Aylott
Gör: Vice president global Employee Experience Första jobbet: Engelskalärare för barn. Bästa egenskap: Ärlig och direkt. Udda intresse: »Pokemon. Jag spelar mycket med min son.«

Motiveringen:
Årets HR-ledare är en visionär, inspirerande och skicklig ledare. Med sin förmåga att sätta medarbetaren i fokus har hon re-designat HR arbetet på ett hållbart sätt, utmanat det traditionella HR arbetet och banat ny mark och nya kompetenser inom HR. Allt för den bästa medarbetarupplevelsen. Med ett hängivet HR arbete har hon bidragit till en välmående och framgångsrik organisation där medarbetare och ledare växer och utvecklas tillsammans med sina kunder. 

Övriga nominerade: Christina Raaschou, head of HR H&M Group Business Tech, H&M, och Therese Östling Waller, HR-chef, SVT.

ÅRETS HR-BOK

Anna Gullstrand, Facilitera

Facilitering är ett verktyg som alla chefer och ledare borde ha i sin ledarskapslåda, tycker Anna Gullstrand. Det är därför hon skrivit en bok om ämnet. Boken, Facilitera!, blev så bra att den prisades som årets HR-bok på HR-galan 2020.

Att facilitera är att stötta en grupp så att de når önskat syfte och resultat, genom att bara fokusera på processen. Det kan handla om att lösa problem, ta fram en strategi eller göra en riskanalys…

»Men jag lägger mig inte i lösningen eller kommer med egna idéer. Facilitatorn behöver alltså inte vara expert på ämnet. Jag fokuserar bara på processen.«

I grunden handlar problemet om att det i dag behövs flera olika kompetenser för att lösa en uppgift.

»Vi upplever nog alla att det är mer komplext att jobba än det var förr. Globalisering, digitalisering, kraven på ständig innovation… Facilitering är ett verktyg som tar vara på hela gruppens kompetens. När vi är många som ska hjälpas åt får vi ofelbart grupp-psykologiaspekten på det. Vissa workshops blir engagerande medan andra är helt dränerande. Då är det bra att kunna facilitering så att fler workshops och möten når resultat.«

Anna Gullstrand kom i kontakt med metodiken redan som 22-åring på Hyper Island 2002.

»Så jag fick med mig den väldigt tidigt vilket har varit värdefullt både som ledare och medarbetare.«

Om Anna Gullstrand
Bor: I Hägersten. Gör: VP People på Mentimeter. Dold talang: Rätt bra snowboardåkare. Första jobbet: Underhöll valsar på pappersbruket Korsnäs. Bästa egenskap: Tror gott om alla. Udda intresse: Spelar mycket Minecraft. Tränar: Yoga.

Övriga nominerade: Att leda grupper av Josi Lundin och Rein Lallo. Promotivt förändringsarbete av David Loid, Clas Malmström

ÅRETS LEDARSKAPSPROFIL

Sara Mohammar

Sara Mohammar fick priset som årets ledarskapsprofil på HR-galan 2020 för det ledarskap hon utövade under sin tid på Apoteksgruppen.

»Jag tar inte på mig en kostym för att jag har en viss titel. Det kanske gör människor trygga? Jag är mig själv och det hjälper andra att också våga vara sig själva.«

Det går inte att ta miste på att Sara är genuint glad över utmärkelsen.

»Det var en helt fantastisk motivering. Det är svårt att ta in när det står att man står för det ideala ledarskapet. Det är en obeskrivlig känsla.«

Hon kom in som organisationskonsult på Apoteksgruppen och jobbade med tidigare ledning i två år. Därefter blev hon HR-chef i ett halvår innan hon blev vd. Ironiskt nog fick hon sluta i samband med ägarförändringar tidigt i våras.

Att vi talar så mycket om chefer och ledarskap i dag tror hon beror på den höga förändringstakten i samhället.

»Det ställer nya krav på bolagen och det vi är satta att göra. Man pratar mycket om att vara agil, om att snabbt kunna ställa om efter nya förutsättningar. Det ställer helt andra krav på alla som ska utföra arbetet. Vi måste vara flexibla vilket är svårt. Och det ställer också nya krav på ledarskapet. Du har ansvaret men KAN inte kunna allt – men du måste kunna identifiera de kompetenser som behövs för att ta företaget framåt. Du måste hitta dem och få dem att vilja vara med och bidra på riktigt.«

Om Sara Mohammar
Bor: På Storholmen utanför Lidingö och på Östermalm. Gör: Aktiv i egna bolaget Verum Management. Dold talang: Kan många svenska låttexter. Allt från snapsvisor till Snoddas. Bästa egenskap: Optimistisk. Udda intresse: Karaoke. Tränar: Marklyft.

Motiveringen:
Årets ledarskapsprofil lever det ideala ledarskapet. Hon är extremt inkluderande, orädd och visar prov på mod, vågar gå utanför boxen och utmanar strukturer och mönster. Med sitt fokus på människan som en viktig kraftkälla skapar hon exceptionella förutsättningar och påverkar människor och organisationer positivt i såväl arbetslivet som livet i stort.

Övriga nominerade: Liudmyla ”Mila” Viniavska, vd, Smarta Val och Siri Wikander, konsult, Beyond Learning.

Text: Tommy Jeppsson
Illustration: Stefan Lindblad

Publicerad: fredag 16 oktober, 2020