Vi pratar med

… Lennart Hedström, vd på TRR, som stöttar uppsagda tjänstemän, arbetsgivare och förtroendevalda i samband med omställning.

»Vi vet att om människor utbildar sig så kommer de också känna en helt annan trygghet i sin anställning, och på sikt får vi en rörligare arbetsmarknad.«

Vad har coronapandemin inneburit för TRR?

»I fjol hade vi 15 000 personer som kom till oss för att få hjälp och stöttning i samband med uppsägningar, i år är det redan dubbelt så många.«

Hur har ni klarat anstormningen?

»Redan för ett och ett halvt år sedan började vi skruva i hela vår process och fundera på hur vi skulle kunna arbeta mer digitalt. Det räddade oss. När coronapandemin bröt ut och vi även stängde huvudkontoret, inklusive region Stockholm, kunde vi ställa om blixtsnabbt. Vi var, så att säga, redan halvvägs in i framtiden« 

Berätta!

»Vi jobbar så mycket effektivare i dag än vad vi gjorde tidigare och jämfört med för några år sedan. Då kunde det, beroende på belastning på enskild rådgivare, ta relativt lång tid innan vi återkopplade till en arbetssökande. I dag ringer vi upp från ett centralt kontaktcenter inom 48 timmar. Vi skannar av vart hen befinner sig, skaffar oss snabbt en bild av vilka behov, kompetenser och önskemål som personen har. Det snabbar upp processen och sparar massor med tid och resurser. Därför var det heller ingen match för oss att förvandla fysiska möten till digital coachning, webbinarier, workshoppar…«

Hur många tar sig via TRR tillbaka in på arbetsmarknaden?

»Vi löser det för nio av tio, och det gör mig väldigt stolt. Men egentligen är statistiken ännu bättre. En del ställer sig medvetet utanför arbetsmarknaden. Någon väljer att vara föräldraledig, någon väntar in pensionen, andra tar det väldigt lugnt tack vare generösa avgångsvederlag.«

Hur lång tid brukar det ta innan någon är åter i anställning?

»För några år sedan räknade vi med 300 dagar. I fjol och innan pandemin hade vi halverat den tiden. Nu ligger det på 170 dagar innan vi har en lösning och personen i fråga antingen har en ny anställning eller vi har hjälpt denne att starta eget eller att hen har börjat en utbildning som ska vara minst en termin.«

Största utmaningen på arbetsmarknaden just nu?

»En miljon människor vill byta jobb om de kunde, men på en trögrörlig arbetsmarknad är det svårt att våga.«

Vad beror det på, har vi dålig självkänsla?

»Jag tror vi i Sverige måste bli bättre på att komma till insikt om att vi alla har både ett värde och ett ansvar mot oss själva, och att vi måste sluta invagga oss i en falsk trygghet. Digitaliseringen kommer skapa helt nya villkor, och det gäller att vara förberedd på dem. Glöm guldklockan! Jag hade en klok chef en gång som sa: ›Du ska förbereda dig inför ditt nästa jobb innan du vet vilket det ska bli.‹«

Vilken roll kan TRR spela här?

»Vi vill ta ett proaktivt ansvar. Inte bara för de 15 000–30 000 som kommer till oss varje år och som vi matchar fram till ett nytt arbete, utan också skapa värde för de 950 000 som genom 35 000 medlemsföretag är anslutna till TRR. För oss är det viktigt att göra gott i samhället, bland annat genom att driva kompetensförsörjningsfrågor. Men också genom omställningsguider, trendspaningar, jobbmatchningar, allt som kan vara ett stöd, såväl för medarbetare som chefer. Vi vet att om människor utbildar sig så kommer de också känna en helt annan trygghet i sin anställning, och på sikt får vi en rörligare arbetsmarknad. Vi ska öppna dörrar till framtidens arbetsliv.«

»Jag tror att massor med människor kommer komma tillbaka till sina arbetsplatser efter pandemin och upptäcka att deras tjänster har förändrats.«

Hur ser den framtiden ut?

»Med en naturligt rörligare och mer dynamisk arbetsmarknad blir det enklare för dem som står utanför att komma in i värmen. Har vi råd att inte utnyttja alla händer och fötter vi kan få tag på? I dag är det många 50-åringar som känner sig bortvalda på grund av ålder eller tvingas hänga kvar på jobb där de inte trivs, samtidigt som vi har en kompetensförsörjningsbrist. Det klingar rätt dåligt med att vi förväntas jobba tills det att vi är minst 67. För att inte tala om de som är unga i dag, de kommer kanske inte gå i pension förrän efter 70-strecket. Vi vill genom att visa på goda exempel att det går att åstadkomma förändring, både på individ- och organisationsnivå.«

Under coronapandemin har många kortidspermitterats
och ersättning har utgått från staten. Totalt handlar det om 600 000 människor som har gått ner i arbetstid…

»Det är väldigt märkligt att Tillväxtverket inte har krävt en motprestation, att alla de här människorna har kunnat vara hemma från jobbet utan att ersättningen villkorades. Jag tror aldrig jag har sett så många solbrända människor som i våras. Det har spelats golf och målats på sommarhus, men i stället borde vi naturligtvis ha satsat på kompetensutveckling och utbildning. Det här var ju en gratischans som vi kastade bort. Jag är rädd för att coronapandemin på ett ganska bryskt sätt kommer visa hur svårt det är att hänga med i utvecklingen, om man inte ständigt jobbar på sin anställningsbarhet«

Hur menar du?

»Digitaliseringen går i rekordfart. Jag tror att massor med människor kommer komma tillbaka till sina arbetsplatser efter pandemin och upptäcka att deras tjänster har förändrats och utvecklats tack vare digitaliseringen. Därför är det så viktigt med egenansvar.«

Hur många av dem som sökt stöttning av TRR under corona-krisen har valt att börja studera?

»Under det tredje kvartalet började var femte uppsagd tjänsteman att studera, eller närmare 900 personer. Det är en ökning med ungefär 50 procent jämfört med i fjol. De flesta av dem, 70 procent, har valt att omskola sig till ett nytt yrke. De resterande 30 procenten väljer att bygga på sin kompetens inom till exempel ekonomi.«

Hur ser framtidsutsikterna ut för dem som omskolar sig?

»Två av tre får ett jobb med bättre kvalifikationer. Och ofta även ett jobb med högre lön. Vill man hårdra det så har ju många arbetat under sitt marknadsvärde genom att stanna för länge i sin tidigare roll.«

Hur tror du arbetsmarknaden kommer utvecklas på sikt?

»Det finns en risk att vi kommer få en tudelad arbetsmarknad. En med traditionella regler och en agil som lever efter helt egna regler och trygghetssystem, där de riktigt begåvade inte är intresserade av en fast anställning. De kommer kanske inte ens gå traditionella utbildningar. Varför ska de gå på Handels när de lika gärna kan vara uppkopplade mot ett universitet i Santa Monica? Allt finns på nätet, vilket ju också gör framtiden väldigt demokratisk. Förr i världen hade chefen ett informationsövertag, men det övertaget finns inte längre. I dag har vi alla samma möjlighet att inhämta kunskap, och det är nyckeln till framgång.« 

Text: Mårten Niléhn

Publicerad: torsdag 12 november, 2020

LENNART HEDSTRÖM

Bor: Nacka, södra Stockholm.

Familj: Sambo med Maria. Tre vuxna barn i tidigare relationer: David, Linn och Rebecka. Fyra barnbarn: Tage, Ebbe, Lovis och Tuva.

Gör: Vd på TRR.

Karriär: Cirka 30 års erfarenhet inom HR – Telia, Right Management, Pfizer, Posten, Swedbank.

Gör utanför jobbet: Tränar sex dagar i veckan.

Dold talang: En av Stockholms få ­duktiga bilförare…

Förebild: Min sambo Maria.

Motto: »Endera vinner jag eller också lär jag mig något.«