Dilemmat

Att dra en vals

Det är inte ovanligt att vi människor överdriver våra egna talanger – men var går gränsen i en anställningsintervju? Advokaten Ebba Walberg Snygg reder ut vad som gäller.

Att göra bakgrundskontroller är i flera branscher nu för tiden ett helt naturligt inslag. Det finns en anledning till det. Det är nämligen inte helt enkelt att avsluta en anställning på grund av att verkligheten visat sig vara annorlunda än sådan den beskrivits i anställningsprocessen. 

Låt oss direkt slå fast, det är skillnad på att aktivt ljuga och att passivt förtiga vid anställning. En sökande har ingen generell upplysningsplikt. Endast i mycket speciella fall kan en anställning avslutas på grund av ett rent passivt för­tigande, exempelvis om den förtigna omständigheten utgör saklig grund för uppsägning. 

En sökande måste däremot svara sanningsenligt på arbetsgivarens frågor och inte heller annars lämna felaktiga uppgifter. Arbetsdomstolen har exempelvis ogiltigförklarat ett anställningsavtal när den sökande i sitt cv oriktigt angett att denna för tillfället arbetade hos en annan arbetsgivare, även om den sökande faktiskt tidigare arbetat där. Det krävs dock att det finns ett samband mellan lögnen och anställningens tillkomst – den oriktiga uppgiften ska ha haft betydelse för anställningsbeslutet.  

Det är alltså du som arbets­givare som måste vara aktiv vid anställningstillfället och även ställa de obekväma ­frågorna samt dokumentera svaren. 

Text: Ebba Walberg Snygg (advokat)

Publicerad: onsdag 25 november, 2020