Illustration: Shutterstock

Psykologi

Ålder spelar ingen roll

Generationerna är mer lika än vad vi inbillar oss.

En av de stora utmaningarna på våra arbetsplatser är att överbrygga generationsklyftorna. För visst är det så att millennials inte förstår boomers, och vice versa… Eller? 

Nja, riktigt så enkelt är det inte. Sant är att människor från olika generationer har olika erfarenheter och bakgrunder och troligen ser på världen med lite olika ögon, men är det någon skillnad på vilken attityd de har på arbetsplatsen och deras inställning till jobbet?

En av de mest intressanta studier­na i ämnet har publicerats i Journal of Business and Psychology. Den omfattade mer än 20 000 tjänstemän, och syftet var att undersöka om ålders- och generationsskillnader hade någon effekt på engagemanget, viljan att åstadkomma ett gemensamt bra resultat och jobbnöjdheten. 

Resultatet överraskade – man fann i princip ingen skillnad mellan generationerna. 

Med utgångspunkt i detta slog ­studien (Costanza 2012) fast att i stället för att hänga upp sig på diverse in­billade åldersskillnader är den verkliga nyckeln till att bygga en effektivt ­fungerande organisation att se skillnader och behov på individnivå.

Egentligen självklart, ändå så svårt. 

Publicerad: tisdag 15 december, 2020