Jonas Grafströms bok Moderna tider 4.0 är döpt efter en Charlie Chaplin-film. Historien går alltid igen.

Spaning

Lära nytt!

Nationalekonomen Jonas Grafström blev orolig för att AI skulle ta hans jobb. Han bestämde sig för att fördjupa sig i ämnet. Nu har han skrivit en bok.

Slappna av. Robotar och AI kommer inte att göra dig arbetslös. 

Det är ett löfte från nationalekonomen Jonas Grafström. 

Han arbetade med sin doktors­avhandling och var redo att kliva ut i arbetslivet när den ödesmättade rapporten från Oxford University kom. Rapporten konstaterade att hälften av alla dagens jobb skulle vara borta om 20 år.

»Jag blev orolig för att de jobb jag utbildat mig för skulle försvinna«, säger Jonas som fördjupade sig i ämnet. Det han kom fram till har nu ­blivit en bok, Moderna tider 4.0.

»En del av dagens jobb är borta om 20 år, men det kommer andra. Vi kommer inte att vara sysslolösa«, ­lovar Jonas.

Boken är döpt efter en Charlie Chaplin-film som utspelar sig i en tid då förändringens hårda vind svepte över världen. Vindstyrkan har inte avtagit sedan dess. 

»Filmen berättade redan för 100 år sedan samma story som jag berättar nu. Många flyttade från landsbygd till stad. Den tekniska utvecklingen gick snabbt och även då tänkte man att jobben skulle försvinna. Nu händer samma sak igen.«

Ända sedan industrialiseringen har människan burit på den här oron.

»Det är lätt att se vad som försvinner men svårt att se vad som växer till. Vi ser när en industri lägger ned men inte de hundratals jobb som tillkommer«, säger Jonas.

»Internethandeln har ju funnits ett tag men den har vuxit mer det senaste halvåret än den gjorde totalt de senaste fem åren. För tolv år sedan var det ingen som kunde tänka sig att någon skulle ha ansvaret för att sköta företagets sociala medier.« 

Jonas är i dag anställd på Ratio, näringslivets forskningsinstitut. Han undervisar också i ekonomi vid ­Luleå tekniska universitet. Där har han hört flera studenter säga att de vill »jobba på bank«.

»De har nog inte helt koll på arbetsmarknaden. Enligt Bankföreningens register har det bara blivit 50 bankjobb färre under en 20-års­period. Men de som jobbar på bank i dag är dataspecialister, jurister och programmerare.«

Vilka kompetenser är viktiga i framtiden?

»Vi måste lära att lära om. De kunskaper du hade när du gick ut universitetet är kanske inte aktuella i dag. Sociala färdigheter kommer att vara gångbara medan robotar tar över de monotona sakerna. Det sociala klarar inte robotarna av.«   

Text: Tommy Jeppsson
Foto: Peter Cederling

Publicerad: måndag 22 februari, 2021

Jonas Grafström

Bor: Bromma.

Dold talang: Bra »basket moves«.

Tränar: Löpning, när solen skiner.

Första jobbet: Glassbilschaufför, i alla fall första som varade mer än några veckor.

Bästa egenskap: Kan läsa 1–2 böcker i veckan.

Udda intresse: Opinionsundersökningar i amerikanska delstater.

Mitt motto: »Dit vägen leder.«

Förebild: Johan Norberg (författare), Elvira Hellsten (företagare), Erik Elmsäter (entreprenör).

Jonas Grafström