Johan Segergren och Zorica Bodiroza.

FRÅGA FORSKAREN!

Lönebildning & medarbetaravtal

Så här års pågår löneförhandlingar och lönesamtal ute i många verksamheter. Vad är viktigt att beakta i dessa processer? Är behovet och förutsättningarna för lokal lönebildning mer relevanta i pandemins spår?

Lotta Stern från Ratio och Stockholms universitet gästar Fråga Forskaren för att prata om just detta. Tillsammans med Johan och Zorica blir det också diskussion om de förändringar på arbetsmarknaden som sätter den svenska modellen på prov. I denna kontext är medarbetaravtal en innovation som utmanar befintliga spelregler.

Lotta Stern

Lotta Stern  är professor i sociologi med inriktning, organisation och arbete vid Stockholms universitet och vice vd för Ratio, ett fristående forskningsinstitut där forskning om arbetsmarknad och lönebildning är särskilt prioriterad. Hon är även programansvarig för Ratios arbetsmarknadsprogram. Sterns forskningsfokus är  anställningsskydd (las), informella kontrakt, kollektivavtal, medbestämmande, institutionell förändring.

Lyssna här:

Publicerad: fredag 19 mars, 2021