Relationer

Digital roulette

För att lära känna organisationen lät hon slumpen styra.

När Pia Rosin tillträdde som kommunikationschef på Telenor i september började hon jobba hemma vid köksbordet. Ett svårt läge för en nytillträdd som dessutom råkar vara extremt social. I stället för att jobba i anonym ensamhet, kom Pia på ett sätt att lära känna både människorna och organisationen.  

Hon tog ett digitalt 10-minutersmöte i Teams med en slumpmässigt utvald person. Samtalet spelades in och lades upp på Telenors intranät för att andra skulle få »piggy­backa på min tour genom Telenor«, som Pia beskrev det. Och på LinkedIn tipsade hon andra i samma situation: 

»Det var ett roligt sätt för mig att lära känna organisationen. Och jag har märkt att det är poppis internt att hänga med på min resa.«

»Det var ett roligt sätt för mig att lära känna organisationen… Och internt har det blivit poppis.«

Hur kom du på detta?

»Jag fick inspiration av att min fru blev uppringd av en jobbkollega på precis det sättet. Och då kände jag att jag också ville prova det. Jag träffar ju inte mina nya kollegor så jag ringde en kille på vinst och förlust och frågade om han ville vara med. Jag sa att jag skulle jag publicera det på vårt intranät – om det blev bra. Så vi testade. Min sista fråga till honom var: ›Vem tycker du att jag ska prata med nästa gång?‹, och han skickade mig till en person i en helt annan del av företaget. Så har det varit: jag har blivit skickad kors och tvärs genom bolaget, och har lärt känna personer som jag inte kände till tidigare.«

Vad pratar ni om?

»Vad de gör på jobbet! Men också vad de har för coronahacks eller vad de längtar efter när livet återgår till det normala. Det finns ingen strategi eller baktanke med dem jag valt. Jag tar dem jag blir skickad till.«

Publicerad: tisdag 6 april, 2021

Pia Rosin

Titel: Kommunikationschef.

Arbetar på: Telenor Sverige.

Bor: I området Sibirien i Stockholm.

Dold talang: Kan jonglera med basketbollar.

Första jobbet: Skiftjobb på bokbinderi.

Bästa egenskap: Snäll och rätt kul.

Udda intresse: Idrottspsykologi.

Mitt motto: »Life is too important to be taken seriously.« Oscar Wilde

Förebild: Kalis Loyd.