Så gör vi!

Hälsan först

Efter ett drygt år med pandemi och hemjobb så undrar vi – hur mår Sverige, egentligen? Vi ställde frågan till Carina Reidler, vd på Previa, Sveriges största företagshälsa.

När coronapandemin lamslog världen våren 2020 var Sveriges största företagshälsovård rustad. Inte på en pandemi som skulle leda till nedstängningar, omstruktureringar och fler sjukskrivningar – det var ingen – men att Previa redan hade börjat digitalisera företagshälsovården kom väl till pass när människor helst skulle isolera sig hemma.

»Läget har varit speciellt under ett helt år och kommer att fortsätta att vara det. Vi har alla behövt förändra beteenden och arbetssätt, och i snabbare hastighet än förut«, säger Carina Reidler, som sedan 2017 år är vd på Previa.

Om utvecklandet av covidvaccin har gått rekordsnabbt kan man säga detsamma om samhällets digitalisering. 

»Vi hade byggt upp systemen för en digital företagshälsa men efterfrågan var ärligt talat inte så stor inför 2020. Nu har det verkligen tagit fart.«

Vi gör en coronasäker intervju över telefon, men Carina Reidler är på plats på Previas huvudkontor i centrala Stockholm. Hon brukar vara det ett par tre dagar i veckan. Enligt en undersökning som Kantar Sifo gjorde för Tele 2 i december 2020 tillbringades i snitt 60 procent av arbetstiden hemma, en ökning med 250 procent jämfört med tiden före pandemin. Även om mer än hälften gärna vill fortsätta att jobba hemifrån när läget är normalt igen handlar det inte om riktigt samma frekvens. Och det finns också många som vantrivs med att använda köksbordet till kontor.

»Situationen ställer större krav på självledarskap och att medarbetarna är tydligare med sina behov.«

Previa anlitas av 8 000 företag med 1,2 miljoner anställda. Som vd har Carina Reidler en kanske unik inblick i hur Sverige – eller i alla fall en stor del av Sveriges förvärvsarbetande – mår.

»Nja, det vet jag inte. Men före pandemin var möjligheten att ibland jobba hemma en förmån. Nu när det är mer eller mindre påtvingat, och under en längre period, börjar vi se effekterna. Dels för dem som sitter hemma med både partner och kanske skolbarn, dels för dem som är ensamma.«

Vad är det för effekter och konsekvenser ni ser?

»I våras var alla oroliga för viruset, men vi märkte inga skillnader i hur vi mådde i stort, alltså bortsett från coviden. Den nya situationen innebär nu en ökad ohälsa i form av både psykosociala och fysiska besvär, men också att färre sjukskriver sig när man jobbar hemma. Detta skapar ett mörkertal som är oroväckande.« 

Varför mår så många dåligt av att jobba hemma?

»Många ser förstås fördelar med det, en annan frihet och lättare familjelogistik. Men för många är jobbet också ett forum för personlig utveckling eller socialt umgänge, ofta både och. Om det rycks undan mår man inte bra, särskilt inte om det är det enda forum man har.«

Ställer det nya krav på Sveriges chefer?

»Ja, som chef måste man ha förmågan att inkludera och involvera och visa omsorg. Det har alltid varit viktigt, men är ännu viktigare nu.« 

»Kärnan är att vi alla är olika och i sådana här situationer blir det ännu tydligare att våra behov skiljer sig åt, som chef blir det ännu viktigare att se det och skapa forum som fungerar. Träffas man i korridorer och fikarum är det lättare att känna av känslor och stämningar. Men situationen ställer också nya krav på medarbetarna, större krav på självledarskap och på att vara tydliga med sina behov.«

Vad är ditt råd till Sveriges HR-specialister ur ett hälsoperspektiv?

»Stötta cheferna att stötta medarbetarna. Hur de ska facilitera digitala möten, följa upp medarbetare och visa engagemang både om gruppen och om individen.«

»Hälsa har blivit en brandingfråga. För unga akademiker ligger hälsa på topp tre när de söker jobb…«

Carina Reidler förutspår ett nytt och mer inkluderande ledarskap i spåren av coronapandemin.

Carina Reidler är ekonom från början, utbildad i födelsestaden Gävle, och har varit ledare sedan unga år. Hon jobbade på Manpower och för 15 år sedan erbjöds hon att ta över en mindre företagshälsa inom koncernen varefter hon blev vd för Manpower Hälsopartner.

»Jag fascinerades av kunskapen och insatserna som gjordes inom företagshälsan, samtidigt som det fanns ett affärsperspektiv. Och det är fortfarande spännande. Vi jobbar med ingenjörer, psykologer, krisspecialister och läkare – ja, det är utmanande och helt fascinerande!«

Manpower Hälsopartner köptes av Falck Group 2015, precis innan hade de förvärvat Previa. Carina Reidler utsågs till vd.

»Vid några tillfällen har jag tänkt att jag kanske borde göra något annat. Men jag har svårt att hitta en bransch som ger lika mycket värde, för enskilda personer och chefer och för organisationer och näringslivet. Och på så sätt för hela samhället. Att få vara med och bidra till ett hållbart arbetsliv ger motivation varje dag.«

Vad tror du om framtiden i arbetslivet?

»De förändringarna vi har sett kommer att fortgå. Frågor om arbetsmiljö kopplad till livsstil blir ännu viktigare. Jobbar vi hemma mer suddas gränserna ut ännu mer mellan arbete och fritid. Vårt motto är ett hållbart arbetsliv och vi tänker på hur man faktiskt ska hålla ett helt arbetsliv.«

»Det som är positivt nu är att många arbetsgivare fäster större vikt vid hälsa och arbetsmiljö och att det blivit en brandingfråga. För unga akademiker ligger arbetsmiljön på topp tre när de söker jobb. Det gör mig glad!«

Digitaliseringen och ökad efterfrågan på teknisk kompetens, gigekonomin och det faktum att fyra generationer nu ska samsas på arbetsplatserna är andra utmaningar i arbetslivet som Previa pratar om.

»Ja, och vi ska ju dessutom jobba längre upp i åren, så jag tror att ökat stöd för att byta karriär är viktigt. De fyra generationerna kan innebära en utmaning i företagskulturer, men det handlar mycket om att man som arbetsgivare och chef accepterar olikheter och vänder det till en styrka. Alla bidrar med kunskap, men dra också nytta av individernas olika erfarenheter, energi, kreativitet och förmåga att skapa trygghet. Det är då man blir framgångsrik.« 

Text: Mari Janson
Foto: Christoffer Edling

Publicerad: tisdag 6 april, 2021

Hälsa i Sverige

• Medellivslängden för män i Sverige 2019 var 81,3 år. För kvinnor 84,7 år. Sedan slutet av 1970-talet har männens livslängd ökat mer än kvinnornas. (SCB)
• I Sverige har sjukskrivningstalet varierat kraftigt under 2000-talet. Från drygt 860 000 sjukskrivningar 2002 till hälften så många 2010. Under senare år har psykisk ohälsa stått för en allt större del. Totalt var nära 600 000 personer sjukskrivna under 2019. (Ekonomifakta)
• Orsaker till sjukskrivningar 2019:
28,9 % psykiska
21,9 % muskuloskeletala
12,1 % skador
37,1 % övriga
Källa: Försäkringskassan

Previa

AB Previa är en del av Falck Healthcare och har drygt ­­ 1 000 medarbetare på cirka 90 svenska orter. Previa anlitas av 8 000 arbetsgivare och omsatte 2019 drygt 1,1 miljarder kronor.

2019 utfördes:

424 600 förebyggnade besök.

382 100 sjuk-och-frisk-ärenden.

182 500 rehabbesök.

50 400 lagstadgade ­undersökningar.

42 300 hälso- och
arbets­miljöprofiler.

40 000 drogtester.

Carina Reidler

Gör: Vd på Previa och Falck Healthcare, en del av Falck Group.

Bor: Täby.

Familj: Man och tre barn, varav en son på 16 år som bor kvar hemma.

Fritidsintressen: Familj och vänner, så klart, men även att renovera och inreda fritidshuset på Blidö i norra Stockholms skärgård och ishockey. Har suttit i Brynäs styrelse.