VI PRATAR MED…

»Jag älskar siffror och har ett antal tatuerade på min kropp. Jag använder dem för att förstå tillvaron och mitt liv.«

…Micael Dahlen som skrivit boken Sifferdjur tillsammans med Helge Thorbjørnsen.

Varför skrev ni en bok om siffror?

»Vi måste bli bättre på att förhålla oss till dem. Vi får inte låta siffror styra och ställa med oss. Siffror gör tillvaron greppbar. Ju mer komplex tillvaron blir, desto fler siffror behöver vi. Drivkraften är uråldrig. Man har hittat flera tusen år gamla lertavlor med räkenskaper. I dag har alla en digital lertavla i handen, dygnet runt. Nu kan vi sätta siffror på allt.«

Är du beroende av siffror?

»Definitivt. Jag älskar siffror och har ett antal tatuerade på min kropp. Jag använder dem för att förstå tillvaron och mitt liv. Jag vet vilken skillnad de kan göra. Jag känner igen tendenserna att ryggmärgsmässigt ta dem för givna och låta mig påverkas utan att tänka på varför.«

Hur hjälper siffror dig?

»Jag räknar minuter i stället för timmar. Tiden räcker inte annars.
En arbetsdag har 8 timmar. Om man i stället räknar det i minuter har en arbetsdag 480 minuter. Då är det lättare att hitta tid.«

Naturen vimlar av tal och siffermönster skriver ni.

»Siffror är något naturligt. Ny forskning visar att vi har särskilda sifferneuroner i hjärnan som gör att vi inte kan låta bli att reagera på dem. Men siffror har gått från att vara ­något naturligt till något som finns framför våra ögon hela tiden. Vi har kunnat njuta av naturens mönster utan att se siffrorna bakom. Vi har kunnat uppskatta en promenad utan att räkna steg och kalorier. Det är skillnaden.«

Men siffror kan också lura oss.

»När vi upplever siffror som en tyngd blir det fysiskt påtagligt att vi inte kan värja oss mot dem. Amerikanska fotbollsspelare utsattes för ett experiment när de gjorde bänkpress: Ena veckan fick spelarna lyfta en skivstång med korrekt vikt angiven. Veckan därpå lyfte de en lättare skivstång där vikten uppgavs vara densamma som veckan innan. De lyckades ändå inte göra fler lyft i ­genomsnitt.«

Det påminner om ditt marklyft.

»Ja, mitt mål var att klara 200 kilo men det hade tagit stopp vid 190. En dag bad jag att få gå emellan när en kille körde ett långt marklyftspass. Jag räknade till 180 kilo på stången. Jag hade tänkt lyfta tre fyra gånger men det var så tungt redan på första lyftet att jag nöjde mig med ett. När vi hjälptes åt att lyfta av vikterna visade det sig att tiorna var ›tjugor‹! Den blå färgen var bortskavd. Jag hade precis lyft 200 kilo.«

Även åldern är en siffra som kan påverka prestationen.

»Vi känner oss alltid yngre än vi är – vår så kallade psykologiska ­ålder. Vi ville se om det påverkade prestationen när folk påmindes om sin faktiska ålder innan de gjorde armhävningar. Vi fick ett tusental människor att tänka på sin egentliga ålder innan de gjorde armhävningar och det gjorde stor skillnad. När
de tänkte på hur gamla de faktiskt var påverkade det prestationen ­negativt.«

Siffror kan också påverka hur vi mår.

»Siffror kan vara dråpliga men de kan få hemska konsekvenser. De kan påverka självkänslan negativt. Ett experiment vi gjorde visade att antalet likes på ens senaste Instagraminlägg gjorde att man upplevde rummet man befann sig i som antingen varmt eller kallt.«

Kan siffror ljuga?

»Siffror är inte sanningar. I alla verksamheter används nyckeltal. Men vi måste tänka på vad de betyder. Det är ju bara vi som bestämt ett sätt att mäta. Nyheter är fyllda av siffror i dag på ett helt annat sätt än för tio år sedan. Journalister är benägna att använda siffor eftersom det finns gott om siffror att referera till och de drar uppmärksamhet till sig. Siffror är verifierbara och lätta att kolla upp. Just därför tänker vi att det inte behövs. Så många siffror kollas inte upp just på grund av att de skulle gå att kolla upp. En dråplig paradox.« 

Foto: Peter Cederling

Publicerad: tisdag 26 oktober, 2021

Micael Dahlen

Titel: Professor.

Arbetar på: Handelshögskolan i ­Stockholm.

Bor: Stockholm.

Dold talang: Rätt bra på att springa och att lyfta saker.

Tränar: Lite allt möjligt, något varje dag.

Första jobbet: »Jag har bara haft ett ­riktigt heltidsjobb, det jag har nu. Om det kan räknas som ett riktigt jobb, hehe…«

Bästa egenskap: Nyfiken.

Udda intresse: Hitta på nya matkombinationer.

Förebild: Mamma.

Micael Dahlen