Uppkopplad

Bättre på distans

Digitala möten ställer högre krav både på mötesledare och deltagare. Anna Bellman berättar hur vi håller energin uppe.

Samtidigt som Anna Bellmans nya bok, Skapa -engagemang digitalt – konsten att kommunicera på distans, släpptes så började pandemin klinga av och restriktionerna hävas. Men kunskapen boken förmedlar behövs även i ett postcovidsamhälle.

»Cisco släppte en undersökning för en tid sedan som pekade på att

98 procent av alla möten framöver kommer att vara hybridmöten. Vi måste lära oss hantera den nya verkligheten. Gör vi inte det finns risken att vi får andra klassens mötesdeltagare, vilket är lätt hänt.«

Ett annat gott skäl att bli bättre på att genomföra digitala möten är att många har vant sig vid distansarbete. 

»Och väldigt många undersökningar visar att vi gillar det. Till viss del vill de allra flesta fortsätta jobba på distans.«

Anna Bellman har en bakgrund som journalist på tv och radio men jobbar i dag som kommunikationsexpert, föreläsare, utbildare och moderator. Hon skrev boken eftersom hon märkte att många digitala möten saknade två helt nödvändiga beståndsdelar: engagemang och ­energi. 

»98 procent av alla möten kommer vara hybridmöten. Vi måste lära oss att hantera den nya verkligheten. «

»Det digitala mötet ställer mycket högre krav på oss, både mötesledare och deltagare. Jag började väldigt ­tidigt under pandemin att utbilda i digitala möten och i att leda på distans. Jag märkte snabbt att de som leder mötena inte vet hur de ska skapa ­energi eller hur de ska lyckas behålla den under hela mötet.«

I boken går Anna Bellman igenom de tio vanligaste misstagen som görs under digitala möten. Det i särklass van­ligaste är att deltagarna börjar ­»multitaska«.

»Under digitala möten frestas vi att göra andra saker samtidigt. Det kan vi inte göra lika enkelt under fysiska möten. Under ett fysiskt möte har vi bättre koll på varandra. I det digitala är det lätt att stänga av kameran och parallellt ägna sig åt något annat.«

»Jag träffar människor i både ­offentliga och privata organisationer varje vecka och många säger att det är ett problem att de inte får sina mötesdeltagare att slå på kameran. Det är en av de stora utmaningarna.«

Att en deltagare slår av kameran kan i vissa fall vara en markering.

»Det kan vara härskarteknik att någon stänger av kameran när en speciell person pratar, som för att markera att den personen inte lyssnar«, säger Anna som menar att ett digitalt möte måste förberedas lika noggrant som ett fysiskt men att man måste tänka på andra saker.

»Även om vi vant oss vid att ­mötas digitalt märker jag att många organisationer blivit lite slöa och slentrianmässiga. De anstränger
sig inte för att göra mötena riktigt bra. För att skapa en kultur som
inte ­accepterar avsteg, som att folk stänger av kameran, måste vi berätta det innan. Man ska logga in i god tid och se till att allt fungerar. Det är inte okej att några loggar in fem minuter försent.«     

Text: Tommy Jeppsson
Foto: Peter Cederling

Publicerad: måndag 20 december, 2021

Anna Bellman

Titel: Föreläsare, moderator, talartränare.

Bor: Stockholm, Danderyd.

Dold talang: Älskar mat och dryck i kombination och försöker nu utbilda mig till sommelier.

Tränar: Styrketräning, kondition och på att bli bättre på meditation.

Första jobbet: I familjens optik- och klockaffärer.

Bästa egenskap: Energirik.

Udda intresse: Älskar att segla trimaran hela sommarsemestern.

3 saker som gör stor skillnad på dina möten

1. Planera

»Om det är ett väl förberett möte som genomförs med rätt inställning, då blir det mer effektivt och givande. Men då måste jag som deltagare veta vad som krävs av mig. Om jag inte vet det måste jag ställa frågan: ›Vad syftar mötet till? Vad förväntar du dig av mig?‹ Om deltagarna är bättre på att ställa de frågorna skulle mötena bli mer effektiva.«

2. Engagera

»Det behövs en variation i mötet för att skapa ett högre engagemang. Det ska finnas möjlighet att ställa frågor och delta på lika villkor, oavsett om vi deltar fysiskt eller digitalt. En skillnad mellan digitala och fysiska möten är att vi under digitala möten inte orkar lyssna lika länge eller ha lika långa möten. Vi behöver kortare pass, fler pauser, mer variation.«

3. Kvittera

»Stäm av! Det finns undersökningar som visar att hälften av dem som varit med på ett möte inte vet vad som beslutats. Därför är det viktigt att ställa kontrollfrågor: ›Vad tar du med dig härifrån? Vad är viktigt att göra framåt? Vad är din reflektion?‹«