Patrick Hamilton Walsh driver Sweden Talent Foundation.

UTVECKLING

Talangjakt pågår

Patrick Hamilton Walsh vill verka för att göra Sverige till en global talanghubb.

Var är all talang när man behöver den? Nystartade Sweden Talent Foundation ska hjälpa landet att söka och finna kompetenta medarbetare, oavsett nationalitet. Organisationen är ideell och leds av Patrick Hamilton Walsh, prisbelönt författare från ­Irland och tidigare head of talent på Invest Stockholm. 

»En dansk studie visar att 25 ­studenter kan generera nära 2,6 miljoner euro i offentliga intäkter på ett år. Om vi bara kan behålla studenter något år skulle det vara en stor vinst för landet.«

Vad är det ni ska göra?

»Verka för att göra Sverige till en global talanghubb genom att attrahera, utveckla och behålla nationell och internationell topptalang. Detta ska vi åstadkomma genom att ­arbeta nära ›trippelhelix‹ – näringsliv, ­offentlig sektor och akademi. Vi kan ta reda på vilka vi har här, vad de har för talanger och hur de kan användas. Vi ska även fråga oss vad vi ­behöver inom fem år.«

»Vi kan ta reda på vilka vi har här, vad de har för talanger och hur de kan användas. Vi kan även fråga oss vad vi behöver inom fem år.«

Vad driver dig, personligen?

»Jag tycker att Sverige är ett fantastiskt land. Vi måste säkerställa att vi fortsätter hålla Sverige konkurrenskraftigt och lämna ett bättre samhälle efter oss till våra barn.«

Swedish Talent Foundation samarbetar med AI Sweden, ­Sveriges HR Förening, New Republic, Business Sweden och Berghs SOC. Hamilton Walsh är även aktuell i höst med ­boken Talent Cities: How the Nordics are Winning the War for Talent.

Publicerad: fredag 3 juni, 2022