Marie Wikander, HR-expert och COO på Wndy.

Vi pratar med

HR-sektorns svar på nätläkare

»En stor utmaning vi märker är psykisk ohälsa. Jag blev lite förvånad över att det är så utbrett.«

Vad är Wndy?

»Vi brukar kalla oss för den digitala HR-chefen. Wndy är HR on demand. Vi erbjuder rådgivning av de främsta HR-konsulterna genom videomöte eller chatt. Du kan även få hjälp och avlastning med större processer som rör personal och i vårt dokumentbibliotek finns alla mallar och dokument man behöver.«

Måste små företag ha tillgång till HR?

»Ja, det skulle jag säga. De flesta företag har kompetens om personalfrågor, men det är långt ifrån den kompetens som finns på HR-avdelningar. Sedan behöver inte små företag ha en egen HR-avdelning, men man kan alltid behöva någon att diskutera med. Dessutom kan det finnas arbetsrättsliga problem man behöver hjälp med.«

Vilken utmaning är mest typisk för mindre företag?

»De har samma utmaningar som större bolag. En stor utmaning vi märker är psykisk ohälsa. Jag blev lite förvånad över att det är så utbrett. Men även bolag med 10-15 anställda har problem. Det är så pass utbrett nu att det påverkar alla organisationer, oavsett storlek. En annan utmaning är ledarskap.«

»Transparenta lönemodeller bygger på att skapa förståelse för hur medarbetarna utvärderas och hur det kopplas till lönen.«

Vem har ni kontakt med på företagen?

»I de allra flesta fall är det vd:n eller grundaren.«

Så ni får säga, »hörru, ditt ledarskap är inte så imponerande…«

»Haha, det är väl inte det första vi säger. Men det är utmanande att vara ledare, många har ett utpräglat tänk kring ledarskap och söker stöd i det. Jag skulle säga att alla våra kunder vill satsa på sin personal men behöver stöd i hur de ska gå till väga, hur de ska tänka och vad som är praxis.«

Är det akuta saker eller strategier ni bistår med?

»Vi gör det som en HR-chef normalt gör. Allt från akuta frågor som till exempel psykisk ohälsa eller problem med medarbetare till mer strategiska frågor som organisationsstruktur och rekryteringsprocesser.«

Du har jobbat en del med transparenta lönemodeller.

»Ja, det stämmer. Det började när jag jobbade som HR Director på The Absolut Company. Nu tar jag med det till Wndy. I grunden handlar det om att få medarbetarna att känna att löneprocessen är rättvis. Det bygger på att knyta an mot medarbetarsamtalet så att de ska få förståelse för hur de utvärderas och hur det kopplas till lönen.«

Finns det inte redan företag som Wndy? Idén känns rätt självklar.

»Visst gör det. Det finns liknande, men inga som erbjuder det vi gör. Vi erbjuder dessutom ›giggare‹ – experter och egenföretagande konsulter som jobbat 20 år med HR-frågor.«

Hur har intresset varit från »HR-giggarna«?

»De attraheras verkligen av Wndy! Det är många som hört av sig och vill jobba för oss. Jag tror intresset beror på att det är ett roligt kundsegment – små och medelstora bolag är roliga att jobba med.«

Text: Tommy Jeppsson

Publicerad: lördag 23 juli, 2022

MARIE WIKANDER

Titel: COO på Wndy.  

Bor: Lahäll i Täby.  

Bästa boken: Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström.  

Bästa filmen: Sagan om ringen-filmerna. 

Dold talang: Festfixare och sambandscentral. Jag är oerhört bra på att få ihop olika personer kring gemensamma mål – allt från att fixa fester till att ordna insamlingar och volontärgrupper.  

Tränar: Gym, crossfit och coachar flickor i basket.  

Första jobbet: På bensinstationen Vallentuna Motor som 17-åring.  

Bästa egenskap: Omtänksam och empatisk.  

Udda intresse: Jag fullkomligt älskar att fynda på loppis och i naturen – allt från figuriner till drivved.  

Mitt motto: Gör mer av det som gör dig glad!