Magnus Liungman har grundat företaget Nudge Lab som har tagit fram en app som ska förhindra utbrändhet.

COACH

Tillbaka till livet

När Magnus Liungman gick in i väggen blev det början på en livslång kamp mot utbrändhet – och starten på en helt ny affärsresa.

För sju år sedan gjorde Magnus Liungman två insikter: att pengar inte gjorde honom lycklig och att han ville ägna tiden åt att göra något som förbättrar världen.

»Ja, helt riktigt, det var förstås en livskris av något slag. Jag insåg att hälsa och sjukvård är ett stort problem i världen men också något som mitt hjärta bultar för. Så jag bestämde mig för att det inte bara ska vara ett jobb utan mitt kall. Jag vet att det låter corny, men så var det«, säger Magnus som då jobbade på McKinsey i England.

Magnus sa upp sig, flyttade hem till Sverige och startade Doctrin, ett digitalt verktyg som skulle hjälpa till att transformera sjukvården. 

»Jag var väldigt passionerad. Tog stort ansvar för att skapa en bra kultur. Under en workshop vi ordnade för alla anställda satt 50 personer och grät. Vi ville träna på att visa sårbarhet. Vi hade sjukförsäkringar, gratis psykologer och läkare som kollegor.«

En dag kom en av dessa läkare fram till Magnus.

»Det var en klassisk ›intervention‹. Som i en amerikansk komedi. De sa att jag inte såg ut att må bra och borde gå hem.«

Magnus tänkte att de kanske hade rätt. Han tog en veckas semester. En vecka blev två, två blev fyra. Det slutade med sju månaders sjukskrivning. 

»Jag jobbade 80 timmar i veckan på McKinsey och tränade samtidigt för en Iron Man. Jag var oövervinnlig.«

»Jag fick diagnosen utmattningssyndrom och mådde skit. Jag hade en massa konstiga symptom. Ringde det ett okänt nummer på telefonen blev jag superstressad«, berättar Magnus som lämnade Doctrin och sin roll som VD.

»Jag trodde aldrig att jag skulle bli sjukskriven för utbrändhet. Jag jobbade 80 timmar i veckan på McKinsey och tränade samtidigt för en Iron Man. Jag var oövervinnelig.«

Under sjukskrivningen funderade han på vad som hade krävts för att inte bli sjuk. Magnus »nördade ned sig i biodata«, som han säger. Och där såddes ett frö till Nudge Labs, en start up som nu lanserar en app som ska förhindra att människor blir utbrända.

Målgruppen är företag som vill förhindra att anställda drabbas av mental ohälsa.

»Sjukskrivningar utgör bara 17 procent av kostnaden för arbetsrelaterad mental ohälsa. De andra 83 procenten är det som kallas sjuknär­varo och personalomsättning. Folk lämnar för att de inte mår bra. När människor blir sjuka är det för sent. Vår lösning ska användas innan de blir sjuka.«

Appen kopplas till en så kallad »wearable« – en klocka eller ett armband som läser av en massa biodata från kroppen. Varje dag hämtas 10 000 datapunkter som bildar ett mönster.

»Vår app och våra algoritmer förstår dig bättre än du förstår dig själv. Den ser tendenser på kronisk stress månader i förväg, långt innan du själv märker det.« 

Text: Tommy Jeppsson
Foto: Maria Östlin

Publicerad: söndag 14 augusti, 2022

Magnus Liungman

Titel: Vd och grundare.

Bor: Vasastan, Stockholm.

Bästa boken: En ny jord av Eckhart Tolle.

Bästa filmen: Gudfadern 1.

Dold talang: Jag sjunger ofta ­påhittade kärlekslåtar till min fru, oklart om jag har talang.

Tränar: Kroppen, hjärnan och själen.

Första jobbet: McKinsey & Co.

Bästa egenskap: Entusiastisk.

Mitt motto: Sårbarhet är coolt.